Hat éve mészárolták le iszlamista terroristák a Charlie Hebdo szerkesztőségét

Vágólapra másolva!
2015. január 7-én egy iszlamista testvérpár, Serif és Said Kouachi lemészárolta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségét, amiért egy karikatúrát közöltek Mohamed prófétáról.
Vágólapra másolva!

A szatirikus hetilap elleni merénylet hatodik évfordulója alkalmából a francia politikai elit is megemlékezett. A terrortámadás helyszínén Anne Hidalgo párizsi polgármester, Gerald Darmanin belügyminiszter és Francois Hollande volt államfő is tiszteletét tette.

Anne Hidalgo párizsi polgármester, Gerald Darmanin belügyminiszter és Francois Hollande volt államfő (b-j) a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni merénylettel kezdődött párizsi terrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a hetilap volt szerkesztőségének épülete előtt Párizsban 2021. január 7-én Forrás: MTI/EPA/AFP/Thomas Coex

Mint ismert, 2015. január 7-én szerdán délelőtt történt Franciaország egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye. A támadás során egy felfegyverkezett, golyóálló mellényt viselő dzsihádista terrorista testvérpár, Saïd és Chérif Kouachi megtámadta az erősen vallásellenes, és az iszlámot is sokszor kigúnyoló hetilap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét.

Az akcióban tizenketten meghaltak, és további tizenegy ember megsebesült. A merénylőket két napig tartó hajtóvadászat után a fővárostól keletre fekvő Seine-et-Marne megye egyik városának iparterületén bekerítették, majd a kialakult tűzpárbaj során végeztek velük.

Öt évvel a támadás után a Charlie Hebdo egy jubileumi szám kiadásával emlékezett meg megölt kollégáiról. A következő üzenet lehetett olvasni a kiadáson: "a Charlie élni fog és Charlie marad, hűen önmagához."