Szaloncukorból is lehet sütemény, így biztosan nem megy kárba

szaloncukor
Vágólapra másolva!
A múlt héten még bőven érezhető volt az ünnepek utóhangulata: sok helyen még állt a karácsonyfa, kerülgettük a szaloncukrokat a nappaliban és mézeskalácsot ropogtattunk a konyhában. Csakhogy hamarosan búcsút kell intenünk az ünnepeknek és visszarázódni a hétköznapokba. Ám felmerül a kérdés: mit tegyünk a megmaradt szaloncukorral és mézeskaláccsal. A múlt héten erre hoztunk egy-egy nagyszerű ötletet. Emellett kocsonyát készítettünk egy nagymama receptje szerint, megnéztük, miért a cukkini az egyik legjobb alapanyagunk, megtanultuk lecserélni a hizlaló hasábburgonyát és húsgombóclevest készítettünk házi gombócokkal. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Megmaradt a sok szaloncukor? Mutatjuk a megoldást!

Én folyton túl sok szaloncukrot veszek a boltban karácsony előtt. Mindig megfogadom, hogy majd idén kevesebbet vásárolok belőle, de aztán újra ránk marad. Elkezdtem gondolkodni, hogy vajon mi legyen a megmaradt szaloncukorral, amikor beugrott: készíthetünk belőle „csokis" kekszet!

A kocsonyakészítés legjobb módja egy nagymama szerint

A kocsonya sok helyen az ünnepi asztalra készül, máshol azonban az új év elengedhetetlen fogása. Kijelenthetjük, hogy nagyon megosztja az embereket, hiszen vannak, akik imádják, mások ki nem állhatják a furcsa kinézetű ételt.

Forrás: Shutterstock

Faluhelyen egy tél sem múlhatott el füstölt malachúsokból készült, jó sok fokhagymával ízesített kocsonya nélkül. Lássuk, hogyan készíti egy falusi nagymama!

Még mindig van egy kis maradék mézeskalács?

Bár az ünnepeknek vége, a minap még mindig találtam mézeskalácsot a szekrényben. Kaptunk innen, kaptunk onnan, végül annyi összegyűlt, hogy nem tudtuk megenni. Azon kezdtem gondolkodni, mit készítsek belőle, mert nem szerettem volna, hogy tönkre menjen. Akkor jött az ötlet.

9 érv amellett, hogy a cukkini az egyik legjobb alapanyagunk

A cukkini egy alacsony szénhidráttartalmú, tápanyagokban gazdag zöldség, amely nagyon jól beleillik a kiegyensúlyozott étrendbe. Talán nem örvend akkora népszerűségnek, mint kellene, noha az utóbbi időben eléggé elterjedt a fogyasztása.

Forrás: Shutterstock

Sokoldalú alapanyag, bármit is készítsünk belőle, a végeredmény biztosan isteni lesz. Ám nemcsak az íze, hanem az egészségügyi előnyei miatt is érdemes fogyasztanunk.

Ezek lesznek 2021 étel- és italtrendjei

A tavalyi év a habkávéról, a kaktuszvízről és a növényi eredetű fehérjékről szólt. Ám 2021-ben egészen új étel- és italtrendekre számíthatunk a brit székhelyű Waitrose szerint. Az amchoortól kezdve a fekete fokhagymán keresztül egészen az etióp lepénykenyerekig számos újdonsággal találkozhatunk ebben az évben. Nézzük meg, milyen ételekért lesz oda a világ 2021-ben!

Mi történik a testünkben, ha naponta eszünk avokádót?

Az avokádó tele van élelmi rostokkal, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy rendkívül egészséges alapanyag, amely jótékony hatással van a szervezetünk egészségére.

Forrás: Shutterstock

Az avokádó napi fogyasztása javíthatja a bél egészségét – derül ki az Illinoisi Egyetem új tanulmányából. Sharon Thompson, az U táplálkozástudományi osztályának végzős hallgatója számos érdekességet osztott még meg velünk.

Így készíthet friss házi almalevet pár perc alatt

Az almában az a legjobb, hogy minden évszakban elérhető, és szinte megunhatatlan. Kézenfekvő vitaminforrás, amely nemcsak egy süteményt varázsol még élvezetesebbé, de isteni turmixokat is készíthetünk belőle. A másik nagy kedvencünk az almalé, amely frissen, házilag készítve még finomabb és még egészségesebb, mint a bolti változatok.

11 alapanyag, amitől igazán finom lesz a forró csokoládénk

Ahogy megyünk bele a januárba és egyre hidegebb lesz az idő, úgy fogy egyre több forró ital is. Nemcsak az ízük miatt imádjuk őket, hanem mert megmelengetik a kezünket és a lelkünket egy hideg reggelen.

Forrás: Shutterstock

Vegyük például a forró csokoládét, amely ráadásul egy nagyon sokoldalú ital – úgy készítjük, ahogy szeretnénk, tényleg csak a képzeletünk szabhat határt az összetevőknek. Segítség gyanánt összegyűjtöttük azokat az alapanyagokat, amelyekkel könnyű feldobni a forró csokoládénkat.

Ismét összecsapnak a szakácsok

Publikálták a főszervezők a 2021-2022. évi közétkeztetési szakácsverseny hivatalos kiírását, a megmérettetésre március 19-ig jelentkezhetnek a csapatok - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Mutatunk nyolc köretet a hizlaló hasábburgonya helyett

Az új évben gyakran teszünk fogadalmakat az életvitelünkre vonatkozóan. Megígérjük magunknak, hogy végre elkezdjük a diétát, és egészségesebben fogunk étkezni. Aztán jön a mindennapi rutin, a szürke hétköznapok, és hamar feladjuk a dolgot.

Forrás: Shutterstock

Nehéz kitalálni, hogyan cseréljük le eddigi fogásainkat, receptjeinket, ami egy idő után terhessé válik. Szerencsére ez a gyűjtemény segíthet abban, milyen sült köretek kerüljenek az asztalra az unalmas hasábburgonya helyett.

Minestra di verza e riso: Rizsből leves? De még milyen!

A rizs és a káposzta jó párost alkot. Ezt eddig is tudtuk. Na, de egy levesben? Igen! Sőt, ez a leves talán képes megszerettetni velünk a káposztát, mint megosztó alapanyagot. Vannak, akik szeretik, mások már az illatát is utálják. Ám ez a fogás most mindent megváltoztathat. Arról nem beszélve, hogy gyorsan készen van, ráadásul a pénztárcánkat sem kell túlterhelnünk.

Újabb magyar borokat díjaztak

Fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingje, a vörösborok között pedig a ménesi Balla Géza Pincészet szintén 2017-es Feketeleányka Selectionje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.

Forrás: @toromcoy, Instagram

24 karátos hamburgert árulnak Kolumbiában

Milyen a tökéletes hamburger? Erre a kérdésre rengeteg válasz érkezhet. Egy bogotai étteremben, Kolumbiában, például az aranyozott burger a vendégek kedvence.

Ezt jó, ha tudja az édesburgonyáról

Az édesburgonya egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és nem véletlenül. Nemcsak finom, hanem egészséges is: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Fogyasztása sokféle egészségügyi előnnyel jár, amellyel érdemes tisztában lenni. Ezeket szedtük össze, és még egy finom levesreceptet is hoztunk.

Forrás: Shutterstock

Húsgombócleves házi gombócokkal, ami garantáltan eltelít

Szeretek levest enni a főfogás előtt. Ennek ellenére is azt szoktam mondani, hogy a leves csak úgy átfolyik rajtam. Na, de nem ez a leves! A zöldségektől és a húsgombócoktól olyan laktatóvá válik, hogy még a másodikfélét is csak később tudom megenni.

Szokatlan konyhai trükkök, amiket érdemes kipróbálni - videó

Ebből a videóból kiderül, hogyan lehet könnyen eltüntetni az odaégett szennyeződéseket az edényből, hogyan reszeljünk fokhagymát vagy szedjük ki a tojáshéjat a felütött tojásból. Nézze meg a videót!