Felfutóban a világ legnagyobb nyersgyémánt-kitermelőjének eladásai

gyémánt, drágakő,
Vágólapra másolva!
A tavalyi év egésze komolyan megviselte a világ legnagyobb nyersgyémánt-kitermelőjének számító Alrosa eladásait, azonban a közelmúlt adatai alapján az látszik, már elkezdődött a talpra állás a válságból.
Vágólapra másolva!

Az Alrosa nyers és csiszolt gyémánt eladásai összesen 2,8 milliárd dollárt tettek ki 2020-ban, ami 16 százalékos csökkenés volt a 2019-es, 3,3 milliárd dolláros eladáshoz képest. A teljes összeg jelentős részét a nyers gyémántok adták (2,65 milliárd dollár), míg a csiszolt gyémántok 150 millió dolláros eladást produkáltak – írja a Mining.com.

A vállalat friss adatai alapján decemberben 521,6 millió dollár értékben adtak el gyémántot

– nyers gyémántból 470,3 millió, csiszolt drágakőből pedig 51,2 millió dollár értékben.

A gyémántszektor is a talpra állás jeleit mutatja Fotó: Shutterstock

A cég vezetése ezzel párhuzamosan közölte, a januári eladások már várhatóan visszatérnek az ilyenkor szokásos szintekre, és az egész első negyedévre stabil kereslettel és eladásokkal számolnak.

A világ legnagyobb nyersgyémánt-kitermelőjének számító Alrosa üzletét igen erősen visszafogta tavaly a koronavírus-járvány, de az adatok alapján már augusztusban elkezdődött a talpra állás.

A múlt hónapban egyébként más vállalattól is érkezett arra utaló jelzés, hogy áll talpra a gyémántszektor. A De Beers ugyanis a járvány kitörése óta először emelt árat, ami szintén arra utalt, hogy a cég optimista az egész világgazdaság teljesítményével kapcsolatban.