Történelmi jelentőségű és léptékű fejlesztések előtt áll a nagycenki Széchenyi-kastély

Kassai Zoltán vezérigazgató (FÉSZ Zrt.), Lévai Imre a projekt főmérnöke (ZÁÉV Építőipari Zrt.), Khaut András igazgató (FÉSZ Zrt.), Barcza Attila a térség országgyűlési képviselője, Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválköz
Vágólapra másolva!
2021. január 22-én rendezték meg „A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése” elnevezésű projekt ünnepélyes alapkőletételét. 
Vágólapra másolva!

A magyar kultúra napján, pének délután történt meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – megvalósuló, „A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése” elnevezésű fejlesztési projekt alapkőletétele. A szigorú járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban megtartott rendezvényen Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője vettek részt. Az ünnepségen Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondtak köszöntőt. Az alapkövet a beszédet és köszöntőt mondó vendégek helyezték el.

Kassai Zoltán vezérigazgató (FÉSZ Zrt.), Lévai Imre a projekt főmérnöke (ZÁÉV Építőipari Zrt.), Khaut András igazgató (FÉSZ Zrt.), Barcza Attila a térség országgyűlési képviselője, Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos FORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

A projekt alapvető célja – az idén 230 éve született gróf Széchenyi István örökségeként – egy olyan méltó nemzeti emlékhely létrehozása, mely képes a turisztikai trendeknek megfelelően alakuló élményorientált kereslet kielégítésére. Cél továbbá a kiállítás elemeinek továbbfejlesztése és bővítése olyan módon, hogy a műemléképületekhez kapcsolódó történeti és környezeti értékek megőrzése fenntartható, valamint látogatóbarát legyen. Az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark a szükséges műemlékvédelmi-, továbbá látogatói igényeknek megfelelően újul meg. A nagycenki Széchenyi-kastély fontos történelmi emlékhely.

Gróf Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke.

A kiállítás és a nemzeti emlékhely látogatottságának növekedésétől a magyar identitástudat erősödését is várják. Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai fejlesztésének a legfontosabb célja, hogy gróf Széchenyi István életéről és munkásságáról egy méltó nemzeti emlékhely kerüljön létrehozásra. A multifunkcionális kulturális és turisztikai vonzerő megalkotásával, az élményalapú kiállítások berendezésével a műemléképületekhez kapcsolódó történeti és környezeti értékek megőrzése fenntarthatóvá válik. A Széchenyi-életmű sokrétűsége lehetővé teszi egy gazdag tematikájú kiállítás megrendezését, amely alapvetően két részre tagolódik majd a kastélyegyüttes két épületszárnyában. Az Öregkastély Széchenyi legjelentősebb alkotásait mutatja be az érdekességek mentén, de itt kap helyet a család-, a birtok- és a kastélytörténeti rész is. A Széchenyi-szárny az otthon tematikát dolgozza fel, ennek megfelelően enteriőr-szerűen lesz berendezve.

Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa FORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

A látogatók megismerhetik a gróf dolgozószobáját és munkamódszerét, a családi élet és a háznál igen gyakori vendégek fogadásának körülményeit, és nem utolsó sorban felesége, Crescence grófnő világát. A személyességet szolgálja például, hogy Lunkányi János, Széchenyi István nevelője, majd birtokainak jószágkormányzója vissza-visszatérően megjelenik a kiállítás meghatározó pontjain.

A nagycenki Széchenyi-kastély, bár az ország egyik leglátogatottabb kastélymúzeuma, története kevésbé ismert.

A mai műemlék magját adó épületet a 16. század végén a Nádasdyak birtokolták, akik zálogba adták a Joó, a Hettyey, az Andy és a Szegedy családoknak. 1678-tól a Széchényi család birtokolta a kúriát, amelyet gróf Széchényi Antal 1758-tól barokk stílusú, manzárdemelettel ellátott kastéllyá építtetett át. Gróf Széchényi Ferenc 1799-től kezdve klasszicizáló későbarokk stílusban kibővíttette a kastélyt, ekkor építették fel a korábbi manzárdemelet helyére az első emeletet. Gróf Széchenyi István 1834-től a mellékszárnyakon jelentős bővítéseket, átalakításokat végeztetett, és a kor legmodernebb technikai vívmányaival látta el a rezidenciát.

Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, hogy a kastély fejlesztésének forrását Magyarország Kormánya a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program terhére biztosította.

A kastélyegyüttes egyetlen vendégbejárata és a pénztár a jövőben a Pandúrházaknál kap helyet, ahol kulturált mosdó helyiségeket is kialakítanak az érkező látogatók számára. A látogatók a barokk kerten keresztül érik el az Öregkastély épületét, ahol kényelmes fogadótér és praktikus ruhatár, valamint csomagmegőrző lehetőség is várja majd őket. A kiállítási útvonal az Öregkastély földszintjéről indul és a jelenlegi terek mellett a Széchenyi-szárnyban némileg növelt alapterületén folytatódik. Az Öregkastély földszintjén lévő térben a mozgáskorlátozottak számára alakítanak ki kiállításbejárási lehetőséget. Az oratóriumba való átjutást szintén helyreállítják, bevonva ezzel a kápolna terét is a látogatható területbe. Múzeumpedagógiai elemeket terveznek a kiállítás egyes szakaszaiba, valamint a Széchenyi-szárny földszintjén erre a célra élményelemekkel tűzdelt foglalkoztató szoba is lesz. Alapvető célja a fejlesztésnek, hogy

az így létrejövő, minden korosztály számára vonzó és kifejezetten élménydús kiállítást a lehető legtöbb állampolgár láthassa.

A Széchenyi-szárnyhoz közvetlenül kapcsolódó Virágház összetett funkciót kaphat. Időszakosan itt kaphatnak helyet például a modern, kortárs művészeti kiállítások, ezzel párhuzamosan pedig akár rendezvényteremként is üzemelhet az óriási üvegfelületekkel a kerthez kapcsolódó, reprezentatív tér. A kiszolgáló funkciók helye adott, jelenleg is működő vizes blokkokat felújítják, a pincében pedig a kiállító és rendezvénytérhez kapcsolódó kiszolgáló funkciókat (raktár, előkészítő, stb.) helyeznek el. További fejlesztési elemként a Széchenyi-szárny déli felében a múzeum üzemeltetéséhez szükséges irodák, őrszoba, mosdó, étkező lesznek, és a gépészeti berendezések korszerűsítése is megtörténik.

ORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Barcza Attila országgyűlési képviselő elmondta, hogy Sopron és térsége, mint nevesített turisztikai térség dinamikusan fejlődik. A most induló fejlesztésnek köszönhetően megújuló Széchényi-örökséghelyszín a régió örökség- és kulturális turizmusa értékeit újszerű élményekkel gazdagítja, minden magyar büszkeségére. „Meggyőződésem, hogy az eddigi és az elkövetkező időszak fejlesztéseinek sikere annak az összefogásnak és együttműködésnek köszönhető, amelyben Magyarország Kormánya az értékeink megőrzését fontosnak tartva működik együtt a térségben élőkkel, amint azt maga, Széchenyi mondta: »minél többet és minél szélesebb körben munkálkodhatik valaki, annál nagyobb az ő igazi, benső földi boldogsága«” – mondta Barcza Attila.

FORRÁS: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, a történelmi jelentőségű és léptékű fejlesztések előtt áll a nagycenki Széchenyi-kastély és természeti környezete. A megvalósuló fejlesztés vezérelvét és esszenciáját Széchenyi István és a Széchényi-család által képviselt szellemiség adja. A nagycenki Széchenyi-örökség a fejlesztések eredményeként minden generáció számára megismerhető lesz a gróf és családja életének, alkotásainak, közéleti szerepvállalásának legfontosabb momentumai. A nagycenki Széchenyi-kastély gróf Széchenyi István személyéhez fűződő kultusz központja, amely méltó emléket állít a Széchenyi személyének és életművének.