Teljesen leállítaná a benzines és dízelautók gyártását az egyik autógyár

A világ nagy autós botrányai,
Dráma a General Motors detroiti főhadiszállásán: a gyújtáskapcsoló-úgy miatt 900 millió dolláros bírságot kellett kifizetni, ehhez jöttek még a kártérítések, és az óriási visszahívási akció költségei
Vágólapra másolva!
Teljesen leállítaná a benzines és dízelautók gyártását a General Motors. A detroiti cég tervei szerint 2035-re már kizárólag elektromos járműveket dobnának piacra, 2040-re pedig az egész cég karbonsemleges lenne.
Vágólapra másolva!

Hatalmas átalakulás előtt áll a legendás General Motors (GM) autógyártó. Az amerikai cég ugyanis bejelentette, 2035-re kizárólag elektromos autókat terveznek gyártani – írja a CNBC.

Ezzel párhuzamosan 2030-ra az amerikai gyáraikban már csak megújuló energiaforrásokat használnának a termeléshez, 2035-re pedig már a globális gyártást is csak megújulókból fedeznék.

Ezzel a vállalat öt évvel korábban hajtaná végre az átállási tervét az eredetileg tervezett 2040-es célhoz képest.

A hírre a GM részvénye is jól reagált. A csütörtöki kereskedési nap során 7,4 százalékkal erősödött a papír, a cég piaci értéke pedig elérte a 73 milliárd dollárt. A részvény végül 3,45 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Hatalmas fordulatra készül a General Motors Forrás: AFP/Paul Ellis

A mostani bejelentés azért fontos, mert bár a GM korábban is jelezte, hogy teljesen átállnának az elektromos modellekre, ehhez eddig nem kötöttek céldátumot. A vállalat vezérigazgatója, Mary Barra hangsúlyozta,

azért is kiemelten fontos számukra az átállás, mert a cég karbonlábnyomának jelentős részét, mintegy 75 százalékát, az eladott autókból származó kipufogógázok adják.

Jóllehet, jelenleg az elektromos autók egy igen szűk terepet jelentenek a globális autóiparban – mindössze 5 százalékos eladási részesedéssel –, mindazonáltal a szigorodó nemzetközi szabályozások és az energiapolitikai elmozdulások egyaránt segítik az elektromos autók terjedését. Ez azért is lényeges a gyártók számára, mert az elektromos modellek gyártási költségei jelenleg még igen magasak. Mindazonáltal nemrég már arról készült átfogó elemzés, hogy az amerikai autóipar is folyamatosan közelít az elektromos járművek felé.