Nem juthat elég chip az okostelefonokba

mobilozás okostelefon sms youtube videónézés kikapcsolódás pihenés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az autógyártókat elért félvezetőhiány okozhat bonyodalmat.
Vágólapra másolva!

Szorult helyzetbe kerültek az elmúlt hetekben egyes autógyártók, hiszen annyira limitálttá váltak a járműveik elektronikus rendszereiben használt bizonyos chipek, hogy világszerte számos összeszerelő üzem kénytelenné vált csökkenteni a termelését, vagy leállítani a komplett gyártását. Ez gigantikus kárt okoz az iparnak és a nemzetgazdaságoknak, így az érintett gyártók anyaországai szokatlan lépést téve már diplomácia úton is próbálnak segítséget nyújtani a vállalataiknak a szükséges gyártókapacitás megszerzésében.

A kép csak illusztráció Forrás: Ekaterina Bolovtsova / Pexels

A Samsung Electronics tájékoztatása szerint sikerrel járhat a különleges lobbizás, az ellátási láncban lévő beszállítók és a chipgyártók is nagy elánnal vetették bele magukat az autóipar problémáinak a megoldásába. Ezért cserébe viszont a mobiliparban is elkezdhet gondot okozni a chiphiány, hiszen az autógyártók olyan DRAM és NAND készleteket kaphatnak meg, amelyeknek az eredeti elképzelések szerint mobileszközökben kellett volna landolniuk.

Egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű lesz a mobilipart hamarosan elérő probléma, mekkora gyakorlati kényelmetlenséget okozhat a fogyasztók számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!