Nagyon sikeres az orosz vakcina Argentínában

Szputnyik V, vakcina, védőoltás, illusztráció
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 21 : A medical worker holds a dose of the Sputnik V vaccine, manufactured by Biocad JSC, during a coronavirus (COVID-19) vaccination campaign at the GUM luxury department store at the historical Red Square in Moscow, Russia in Moscow, Russia on January 21, 2021. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Infobae.com szerint Argentína mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb megkezdődhessen az orosz Szputnyik V vakcina gyártása az országon belül is, erről már Moszkvában folynak az egyeztetések.
Vágólapra másolva!

Argentínában továbbra is zajlik a Szputnyik V vakcinával történő oltási kampány (eddig 520 ezer adagot kaptak), amely annyira sikeres,

hogy az ország szeretné megszerezni a gyártáshoz szükséges papírokat és technológiai eszközöket Oroszországtól.

Eduardo Antonio Zuain, hétfőn kinevezett argentin nagykövet Moszkvában ezzel kapcsolatban már meg is kezdte a tárgyalásokat, és kijelentette, hogy az argentin nemzeti kormány mindent elkövet, hogy a Szputnyik V gyártása minél hamarabb elkezdődhessen.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A magas rangú diplomata hozzátette, hogy az argentin kormány különösen fontosnak tartja, hogy az orosz vakcinával is garantálni tudja a lakosság minél szélesebb körben történő átoltását. Az információkat Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter is megerősítette.

Kirill Dmitriev, az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF) vezérigazgatója elmondta, hogy az orosz vakcina gyártásáról már Indiával, Brazíliával, Kínával és Dél-Koreával is tárgyalnak.

Az argentin miniszterelnök, Alberto Fernández, aki 2021. január 21-én már beolttatta magát a Szputnyik V oltással (Dél-Amerika első vezető politikusaként), Kínával is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb 1 millió adag Sinopharm-oltást szerezzenek be.

A 45 milliós Argentínában a járvány kirobbanása óta lassan kétmillió koronavírus-esetet rögzítettek (1 943 548), a halottak száma pedig megközelíti az 50 ezret. Argentína jelenleg is szigorú szabályokkal védekezik a koronavírus-járvány ellen, a már tavaly elrendelt teljes határzárat a kormány február végéig hosszabbította meg.