Érkeznek az instant whiskyk, amelyek akár egy éjszaka alatt éveket érlelődnek

bar food-drink Horizontal
This handout taken and released on August 2, 2017 by the Hotel Waldhaus am See in St. Moritz shows a bottle of whisky made in 1878 by the revered Scotch maker Macallan at the hotel's Devil's Place Whisky Bar. - A young Chinese man paid 9,999 Swiss francs ($10,000, 8,733 euros) last week at a Swiss hotel for a glass of whisky made in 1878 by the revered Scotch maker Macallan, the 20Minuten website said. The report was confirmed by an employee of the luxury Waldhaus Hotel in St. Moritz, northeast Switzerland. The hotel's Devil's Place Whisky Bar has been honoured for its 2,500 bottle collection, including by the Guinness Book of World Records. (Photo by HANDOUT / Hotel Waldhaus am See / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WALDHAUS AM SEE HOTEL" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkenhetnek a whisky árak, köszönhetően egy új technológiának. Az érlelési idő rövidülésével párhuzamosan ugyanis az előállítási költségek is mérséklődhetnek.
Vágólapra másolva!

A boltok alkoholos polcain körbenézve, egy alapkategóriás whiskyt 5.000-10.000 forintos áron, míg egy prémium palackot nagyjából 30.000-50.000 forint közt látni. A limitált szériájú, több tíz éves párlatok esetében a határ pedig a csillagos ég.

Ennek az az oka, hogy

a hagyományos whisky-készítés rendkívül pénz és időigényes.

A megfelelő felszerelés, a hordó és a tárolási hely fenntartása dollármilliókba is kerülhet.

Ráadásul az aranyló gabonaital az évek során tartó érlelés alatti párolgással, akár több mint 20 százalékát is elvesztheti. Így általánosságban igaz, hogy

minél öregebb, annál drágább a palack.

Ennek gazdasági vonatkozása, hogy a lepárlókba befektetett pénz csak hosszú évek múlva térül meg, amelyet sok vállalat nem engedhet meg magának.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/

Ezért számos cég döntött úgy, hogy felhasználva a modern kémia és technológia vívmányait megreformálják az évszázados iparágat, és felgyorsítják az érlelési folyamatokat, hosszú évekről lerövidítve azt akár egyetlen éjszakára.

Hagyományosan az öregedés azt jelenti, hogy a szezonális hőmérséklet emelkedése és csökkenése következtében az évek során a folyadék a hordót többször átjárja, miközben átveszi annak aromáit és színárnyalatát.

A kaliforniai Bespoken Spirits szakemberei azt állítják, hogy

a legújabb berendezésekkel képesek arra, hogy a fa anyagaiból származó jellegzetes ízt és színeket akár néhány nap alatt az italba juttassák, mintha az éveken át érintkezett volna a hordó falával.

A hordók helyett speciális fatuskókat használnak, amelyeket acéltartályba helyeznek. A nyomás és a hő gyors váltakozásával a whiskyt a fa belsejébe kényszerítik: be és ki, újra és újra ismételve. A sok éves folyamat így akár naponta többször lejátszódhat.

Whisky lepárlás (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Sarymsakov Andrey

Az első, ezzel a technológiával készített palackok tavaly ősszel jelentek meg a boltokban. A kezdeményezés a befektetők körében különös lelkesedést váltott ki, és mára több vállalat is alkalmaz hasonló technológiát, így kikerülve az időigényes és drága az öregedési folyamatot.

Például a San Francisco-i Endless West díjnyertes itala egy 24 óra alatt elkészülő amerikai bourbon által ihletett, fahéjas, cseresznyés és karamellás aromákkal készül. A párlatban molekuláris elemzések alapján állították össze a receptúrát, abból kiindulva, hogy egy whiskyital ízét és aromáját több ezer molekulának köszönheti, amelyek a lepárlás és a hordó öregedése során képződnek. Modern eljárásokkal ezek a molekulák közvetlenül növényekből és élesztőkből is kinyerhetők, majd az alkoholbázishoz adhatók.

Whisky tárolás (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Rostov Oleksandr

Az új berendezésekkel egy éjszaka alatt képesek akár 5 éves érési folyamat eredményét reprodukálni, és így a prémium italok ízvilágát a kiskereskedelmi ár töredékéért a fogyasztókhoz eljuttatni.

Az Endless West whisky-jének palackja körülbelül 40 dollárba (12.000 forint) kerül, míg a Bespoken's bourbon nagyjából 35 dollárba (10.500 forint) kerül.

Ugyanakkor, mivel az iparág erősen a hagyományokra és a presztízsre épül, így sok kritika éri az instant whiskykészítőket.

A párlatok szakértői szerint, a modern eljárások soha nem lesznek képesek egy több tíz éves whisky ízélményét tökéletesen utánozni,

de elismerik, hogy a technológia segítségével előállított új ízekre és a gyorsabb gyártásra van igény a piacon. Mivel a whisky-eladások évente kétszámjegyű százalékkal nőnek, így a kereslet kedvez a vállalatoknak, amelyek fő stratégiája a tömeggyártás és a feltörekvő piacok elfoglalása.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Jake Hukee

Az előrejelzések szerint,

Az olyan hatalmas külföldi piacokon, mint Kína és India, ahol a helyiek körében a whiskyfogyasztásnak nincs több száz évre visszanyúló tradíciója, ott különösen népszerűek lehetnek az olcsóbb üvegek.

Tavaly Kínában a skót whisky importja 20 százalékot ugrott, még annak ellenére is, hogy a járvány hatására az ital exportkereskedelme tíz éves globális kereskedelmi mélyponton zárt.