Tévés Golden Globe: nyert A korona és A vezércsel is

A vezércsel
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint március 1-jén hajnalban adták át a Golden Globe-díjakat, ezúttal online formában, nézzük a tévés nyerteseket!
Vágólapra másolva!

A komédiasorozatok közt jelölést kapott a habkönnyű, de a franciákat bántó sztereotípiák miatt sokat kritizált Emily Párizsban, illetve A légikísérő, amely az Agymenőkkel végképp befutott Kaley Cuoco új sorozata, amelyben előszeretettel beszélget egy halottal. A tévés drámák mezőnye idén is erősebbnek tűnt, ott a The Crown (Netflix), a Lovecraft Country (HBO Max), a The Mandalorian (Disney Plus), az Ozark (Netflix) és a Ratched (Netflix). Feltűnő, hogy mindegyik streaming cég kínálatában látható, egyiket sem hagyományos kereskedelmi tévé adja.

A vezércsel IMDb

Szintén komoly lista volt a drámai sorozatokban szereplő férfiszínészeknél: Jason Bateman (Ozark), Josh O'Connor (The Crown), Bob Odenkirk (Better Call Saul), Al Pacino (Hunters), Matthew Rhys (Perry Mason) vetélkedtek egymással. Nicole Kidman (The Undoing) a minisorozatok kategóriában volt jelölt, Kate Hudson (Music) és Michelle Pfeiffer (French Exit) a komédia vagy musical kategóriánál tűnt fel.

A drámai sorozatban szereplő nőknél A Korona ötből két jelölést is elvitt,

Olivia Colman és Emma Corrin reménykedhetett, előbbi alakítja II. Erzsébetet, utóbbi Lady Dianát. Más kategóriákban is világsztárokat találunk, előzetes találgatások alapján nyerhetett díjat Glenn Close, de Donald Sutherland is tévés produkcióval.

The Crown Netflix

Azt korábban lehetett tudni, hogy két helyszínen rendezik a Golden Globe-díjak virtuális díjátadó gáláját. A ceremónia a pandémia miatt idén nélkülözte a vörös szőnyeges bevonulást, Hollywood krémjének pezsgős gálavacsoráját. Viszont először jelentkezett dupla helyszínről: Tina Fey New Yorkban, Amy Poehler pedig Beverly Hillsben volt az NBC televízión közvetített műsor házigazdája.

A filmes és televíziós jelölések abszolút győztese idén a Netflix lett.

A Golden Globe-díjakról döntő Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) televíziós és filmes kategóriákban adja át díjait. Etikai aggályok ezúttal is előkerültek, a HFPA és a filmstúdiók közeli kapcsolatai miatt. A testülettel kapcsolatban emlegetett korrupció egyik példájaként idézték az Emily Párizsban című sorozat jelölését, amelyet az előzött meg, hogy a produkció 2019-ben a HFPA 30 tagját látta vendégül Párizsban.

A tévés győztesek

A drámák között a nagyrészt történelmi, de közben fikciós A Korona nyert, nagy siker a II. Erzsébet életét és a brit királyi családot bemutató széria. A The Crown stábja többször ujjonghatott, mert Emma Corrin is nyert a kategóriájában (drámai sorozatban szereplő női színésznő), illetve Josh O'Connor is kapott egy díjat, ő már a Durrellékben is remekelt, most pedig nagyszerűen hozta a tépelődő Károly herceget. A sorozatban Margaret Thatcher karakterét Gillian Anderson alakította, őt is jutalmazták.

The Crown, Josh O'Connor Netflix

A „musical vagy komédiasorozat" kategóriában a Schitt's Creek futott be, ebből a produkcióból Catherine O'Hara is kapott díjat. A legjobb limitált széria 2020-ban A vezércsel volt, amely olyan hatással volt a nézőkre, hogy százezrével kezdték felvásárolni a sakk-készleteket, így újra divatba jött ez a szellemi sport. A főszereplő, a fiatal női sakkzsenit alakító Anya Taylor-Joy is kapott egy Golden Globe-ot.

A nyertesek listáját itt találja.