Vágólapra másolva!
Julen Lopetegui minden kétséget kizáróan túl van a részben saját magának okozott 2018-as válságán. Akkor előbb a nyári világbajnokság előtt egy nappal kirúgták a spanyol válogatott szövetségi kapitányi pozíciójából, majd bő négy hónappal később a Real Madrid kispadjáról is menesztették. A rendkívül kényes helyzetbe hozott szakember azóta a Sevillával első szezonjában megnyerte az Európa-ligát, a most futó másodikban pedig a La Liga dobogóját ostromolja csapatával.

Cserekapusból utánpótlásedző

Az 1966. augusztus 28-án, Baszkföldön született Julen Lopetegui a Real Sociedadban nevelkedett, és már fiatalon felhívta magára a figyelmet. A Real Madrid 18 éves korában egy számára kiválóan sikerült utánpótlástorna után szerződtette. A fővárosiaknál azonban nem futott be nagy ívet, a B csapatnak számító Castillában még megkapta a lehetőséget, de

a felnőttcsapatban mindössze egyetlen, 3-3-as döntetlennel záruló Atlético Madrid elleni városi rangadó jutott neki.

Azon a mérkőzésen már zsebben volt az 1989-90-es évad bajnoki címe a fővárosiaknak, így John Toshack tényleg csak akkor küldte őt pályára, amikor szerepeltetése minimális kockázattal járt. Nem volt más választása, mint otthagyni a Realt, és elfogani az akkor a La Liga egyik középcsapatának számító, azóta 2009-ben megszűnő Logronés ajánlatát. 1991-től itt futballozott egészen a Barcelona 1994-es ajánlatáig.

Julen Lopetegui, Európa egyik legalulértékeltebb edzője Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alexander Hassenstein-Uefa

Andoni Zubizarreta távozásával abban reménykedett, hogy a katalánok első számú kapusává tud válni, azonban nem tudta kiszorítani Sergio Busquets édesapját, Carlest a gólvonal elől. A 2002-es visszavonulása előtti utolsó klubja a Rayo Vallecano volt. Egy évvel később is itt, Madrid külvárosában kapott először lehetőséget vezetőedzőként, de ez sem tartott sokáig: tíz mérkőzés után menesztették, a Rayo pedig kiesett a harmadosztályba. Szintén korai tapasztalatai közé tartozik, hogy a 2003-as, U17-es Eb-n Juan Santisteban segítőjeként dolgozhatott.

A 2006-os világbajnokságon nem ő volt az egyetlen, aki napjaink legjobb edzői közül kommentátorként tevékenykedett.

Jürgen Klopp is kipróbálta magát ebben a szerepkörben a számára hazai rendezésű tornán. Lopetegui ezután szépen végig járta a ranglétrát, aminek első állomása a Real Madrid Castilla volt.

Mivel a Castilla szinte egy utánpótláscsapatnak feleltethető meg, ezért nem véletlen, hogy a 2008-09-es szezon után a spanyol szövetség felkérte edzőnek az U19-es nemzeti csapat kispadjára.

Hihetetlen munkabírásáról sokat elárul, hogy volt olyan időszak, amikor egyszerre három utánpótlásválogatottat irányított.

Két helyen még ő sem képes egyszerre lenni, ezért ennek 2011 nyarán meg is lett a böjtje.

Lopetegui karmesterként sem lenne utolsó Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az U20-as világbajnokság és az U19-es Eb közel egy időben került megrendezésre. Lopetegui ment a vb-re, a kontinenstornán pedig Ginés Meléndez vezette aranyéremre a társaságot. A kolumbiai utánpótlásvébén olyan fiatalokat vezethetett, mint Isco, Koke, Rodrigo, Sergi Roberto és Sergio Canales. Nem véletlen, hogy csak a brazil válogatott tudta őket legyőzni a negyeddöntőben.

Így uralta Spanyolország a futballvilágot

Felnőttválogatott: 2008 - Eb-arany, 2010 - vb-arany, 2012 - Eb-arany

U21-es válogatott: 2011 - Eb-arany, 2013 - Eb-arany

U20-as válogatott: 2011 - vb-negyeddöntő, 2013 - vb-negyeddöntő

U19-es válogatott: 2010 - Eb-ezüst, 2011 - Eb-arany, 2012 - Eb-arany, 2013 - Eb-elődöntő, 2015 - Eb-arany

U17-es válogatott: 2007 - Eb-arany és vb-ezüst, 2008 - Eb-arany és vb-bronz, 2010 - Eb-ezüst

A játékosanyag, amivel dolgozhatott, tökéletesen alkalmas volt arra, hogy a spanyol felnőttválogatotthoz hasonló, sokpasszos, kreatív futballal rukkoljon elő.

2012-ben már az ő irányításával védték meg U19-es Eb-címüket.

A sérülései miatt lehet, hogy már csak örök ígéretnek megmaradó Jesé Rodríguez lett a torna gólkirálya, aki félelmetes támadótriót alkotott Paco Alcácerrel és Gerard Deloufeuval.

Lopetegui végig a négy év során fantasztikus tehetségeket vezethetett, akik nagy hatással bírtak az európai topfutball alakulására is. 2013-ban már az U21-es válogatottat vezette aranyéremre. Az a spanyol csapat talán a valaha volt egyik legerősebb korosztályos nemzeti csapat volt: az Olaszország ellen 4-2-re megnyert döntőben a

De Gea – Montoya, Bartra, Inigo Martínez, Alberto Moreno – Illarramendi, Thiago, Koke – Tello, Isco, Morata

kezdőcsapattal álltak fel. Thiago három, Isco egy gólt rúgott abban a fináléban, rajtuk kívül Álvaro Morata tudott még három találatot szerezni azon a tornán, így az arany-, az ezüst-, és a bronzcipő is spanyol játékosé lett Izraelben.

Isco akkor játszott a legjobban a spanyol válogatottban, amikor Loptegui volt az edző - ez utánpótlás- és felnőttszintre is igaz Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Juan Carlos Rojas

Lopetegui utolsó megbízatása szövetségi edzőként a 2013-as U20-as világbajnokság volt, ahol a Jesé-Deloufeu-féle korosztály a negyeddöntőig jutott, ahol Uruguay megállította őket. Ilyen eredmények után csak idő kérdése volt, mikor kap ajánlatot egy európai topcsapattól.

Jó mutatók, idő előtti búcsúk

Az első komoly ajánlat, amire egyből igent mondott, az a Porto csapata volt. A 2004-es BL-győzelem után tíz évvel Lopetegui a portugál együttes legstabilabb gazdasági helyzetébe csöppent bele. Annak ellenére, hogy a Benfica mögött csupán ezüstérmesek lettek a ligában, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe való bejutással bebizonyította, hogy nem volt hiába való, hogy őt választották a kispadra.

Ha azt nézzük, hogy a Porto 2015. január 25. és 2016. január 2. között 30 bajnokin át veretlen volt, akkor még nagyobb meglepetésként hat, hogy a Sporting elleni 2-0-s vereség után négy nappal menesztették őt.

Ebben közrejátszott az is, hogy BL-csoportjából nem sikerült továbbjutni a Chelsea mögött az egyenes kieséses szakaszba – az angolok mellett a Dinamo Kijev is megelőzte őket.

Csupán Diego Simeone és Antonio Conte jut elsőre az eszünkbe, ha nála is szenvedélyesebb edzők nevén gondolkodunk Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

Hiába a Wolverhampton Wanderers hívó szava, ha a Premier League középcsapatával szembeni másik fél, amelyik hívja, az a Spanyol Labdarúgó-szövetség, akkor nem kérdés, hogy melyik bír nagyobb presztízzsel. A legendás Vicente Del Bosque a 2016-os Európa-bajnokság után leköszönt a spanyol válogatott szövetségi kapitányi pozíciójából. Az üresen maradt állást Lopeteguinek szánták, aki így nagyjából azzal a generációval dolgozhatott együtt felnőtt szinten, akikkel a 2010-es évek elején leigázta a világot.

Irányítása alatt az Isco, Morata és Thiago vezette generáció szépen átvette a főszerepet

a spanyolok stílusában és rendszerében fontosnak számító posztokon. A világbajnoki selejtezőben egyetlen, Olaszország elleni 1-1-es döntetlen rondított csak bele a tökéletes produkcióba. Végül 36 rúgott és három kapott góllal, tízból kilenc meccset megnyerve magabiztosan jutottak ki az oroszországi tornára.

A vébé előtt pár nappal szinte teljesen váratlanul jött a hír, hogy Zinédine Zidane, a Real Madriddal háromból három BL-trófeát megnyert vezetőedző lemondott. Florentino Pérez, a klub elnöke Lopeteguit kereste meg, hogy vállalja el a labdarúgás egyik legnehezebb állását. „Ha a Real Madrid hív, arra nem tudsz nemet mondani" – ez volt Pérez taktikája, ami bejött. Lopetegui aláírt a fővárosiakhoz, majd két nappal a spanyol válogatott első, Portugália elleni vb-meccse előtt a szövetség kirúgta Lopeteguit.

A spanyol válogatottat veretlenül kényszerült otthagyni a 2018-as világbajnokság előtt Forrás: Sputnik via AFP/Vitaliy Timkiv

Abban, hogy a vb-címre is esélyes nemzeti csapat háza táján minden felforduljon, nem mehetünk el szó nélkül Luis Rubiales szerepe mellett sem. Egy hónappal a vb előtt őt választották meg a szövetség elnökének, aki egy „nevezetes tollvonással" megfosztotta Lopeteguit a kapitányi tisztségtől. A döntés azért is érthetetlen, mert Luis Aragonés a 2008-as, Európa-bajnoki címmel záruló torna alatt szintén szerződést kötött egy klubcsapattal. Akkor a legendás szakember maradhatott a kispadon, és utána nyugodtan csatlakozhatott a Fenerbache együtteséhez.

A kialakult helyzetnek a szurkolók és maga a válogatott látta kárát, mert hiába a veretlenül megvívott selejtező, a Lopetegui helyére kinevezett Fernando Hierro semmit sem tudott hozzátenni a tornán csapata játékához. Hiába a spanyol számára szerencsésen alakuló ág, már a házigazda Oroszország elleni nyolcaddöntőt sem tudták sikerrel venni.

Lopetegui 20 mérkőzésen irányította a spanyolokat, és ezeken egyetlen vereséget sem szenvedett.

Egy ígéretes projekt csúszott szét a rossz kommunikáció miatt.

A szakember még a világbajnokság alatt egy nagyon rossz hírt kapott Madridból: Cristiano Ronaldo a következő szezontól a Juventusban folytatja pályafutását. A portugál aranylabdás távozásának az volt az egyik legnagyobb oka, hogy hiába vált kilenc év alatt a Real történetének legeredményesebb játékosává, nem érezte a vezetőség felől azt a megbecsülést, ami járt volna neki. Pérez a már 30 évnél idősebb futballistáknak csak egy éves szerződéshosszabbítást kínál. Ez nem volt elég Ronaldónak, és napjainkban ez nem elég Sergio Ramosnak sem.

Nehéz örökséget vett át Zidane-tól Madridban, ahol nem kapott sok esélyt a bizonyításra Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az elnök tehát nagyon nehéz helyzetbe hozta Lopeteguit rögtön a legelején. Ronaldo távozásával meccsenként egy gól hagyta el a spanyol fővárost, a legnagyobb érkező mégis a vb legjobb kapusa, Thibaut Courtois volt. Ronaldo 7-es mezébe a Lyonból visszatérő Mariano Díaz bújhatott bele, aki nem ugyanaz a szint.

Lopeteguinek nem voltak tehát biztosítva a feltételek, hogy levezesse a Ronaldo-függőség utáni szerkezetváltást.

Itt is megpróbálkozott Isco köré építeni a csapat játékát, ami ugyan hellyel-közzel működött is, de nem volt senki, aki gólokat szerezzen. A 14. tétmeccse a kispadon az október 29-i, Barcelona elleni Clásico volt, amit 5-1-re elveszített. Másnap Pérez kirúgta őt, és kinevezte Santiago Solarit, akinek az eredményei utólag bebizonyították, hogy nem az edző személye volt a probléma gyökere...

Sevillai sikersztori

Míg a Realnál nem hagytak időt neki a kibontakozásra, addig a Sevillánál egy hasonlóan rizikós projektet vállalt el 2019 nyarán. Monchi, az andalúzok ikonikus sportigazgatója kétéves római kitérője után visszatérve rögtön nagybevásárlásba fogott. Szinte a teljes csapatot lecserélte, így

Lopeteguinek tényleg a nulláról kellett felépítenie a játékot.

Lopetegui egy szinte teljesen új csapatot kapott Sevillában, ahol Lucas Ocampos lett az egyik legjobb embere Forrás: AFP/Friedemann Vogel

A spanyol válogatottal szemben itt első körben inkább a stabilitásra, mint a látványos támadójátékra törekedett. A 2020-as Európa-liga döntőben a

Václik – Jesús Navas, Koundé, Diego Carlos, Reguilón – Fernando, Joan Jordán, Banega – Suso, En-Neysri, Ocampos

kezdőt küldte a pályára. Közülük nyolcan a 2018-19-es szezonban még nem voltak a Sevilla játékosai. Sőt, Youssef En-Nesyrit és Susót is csak szezon közben, a téli átigazolási időszakban sikerült megszerezniük.

A csapatnak a sok változás ellenére is elképesztő tartása volt már a tavalyi évad legelejétől fogva. A 2019-20-as szezonban csupán háromszor kaptak három vagy több gólt. Ebből a Barcelona elleni 4-0-s, és az Eibar elleni 3-2-es vereségek még nagyon az elején voltak, a Mirandés elleni kupakiesés (1-3) az egyetlen anomália ebből a szempontból.

Rögtön első szezonjában Európa-liga győzelemre vezette a Sevillát Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Jesus Spinola

A koronavírus-járvány miatti három hónapos leállás egy ennyire sok változáson áteső csapatnak csak jól jöhetett.

A június 11-i újraindulás után a Sevilla egyszer sem talált legyőzőre, így 4. helyen zárt a La Ligában, bejutva ezzel a BL-be.

Mielőtt erre sor került volna, az augusztusi Európa-liga végjátékban bebizonyította, hogy amennyire a Realnak a vérében van a BL, nekik legalább annyira fekszik a második számú európai kupa.

Az egymeccses párharcokban az AS Romát könnyedén (2-0), a Wolverhamptont egy 88. percben szerzett Lucas Ocampos-góllal, a Manchester Unitedet pedig egy korai, Bruno Fernandes által értékesített büntető után fordítva tudták legyőzni. Az Inter elleni fináléban egy 2-2-es első félidőt követően Romelu Lukaku öngóljának köszönhetően verték meg, elhódítva a klub történetének hatodik UEFA-kupa/Európa-liga trófeáját.

A mostani idény előtt sikerült végleg megszerezni a Milantól Susót, valamint a rutinos Ivan Rakitic is visszatért Barcelonából, Óscar Rodríguez személyében pedig egy tehetséges támadó középpályást hoztak el a Real Madrid kötelékéből. Az argentin Marcos Acuna leigazolásával pedig a Tottenhambe távozó Sergio Reguilónt is sikerült pótolni balhátvéd poszton.

Alejandro Gómez az Atalanta után a Sevilla vezére lehet Forrás: AFP/Cristina Quicler

A Sevilla ikonikus alakja, Éver Banega nyáron otthagyta az együttest, de a télen Alejandro Gómez személyében megtalálhatta új vezérét az andalúz csapat.

Lopetegui ebben a szezonban is kiválóan építi csapatát, a gyengébb kezdés után 12 mérkőzéses veretlenségi sorozatba kezdett a La Ligában, amit csak a Barcelona elleni 2-0-s vereség szakított meg. Ha kitart a katalánok rapszodikus formája, akkor a Sevilla lehet az a csapat, amely 2003 után letaszítja a spanyol bajnokság dobogójáról Ronald Koemanékat.

Március elején egy kisebb hullámvölgybe került a csapat: a Borussia Dortmundot nem sikerült kiütni a BL-ből, valamint a Barcelona ellen a Spanyol Kupában is jó helyzetből, 2-0-s előnyből esett ki az együttes. A bizalom ennek ellenére továbbra is megvan Lopetegui felé Andalúziában: idén januárban két évvel, 2024 nyaráig meghosszabbították a szerződését.

Az egyszeres spanyol bajnok a Real Betis elleni városi rangadó, illetve az Elche elleni, őszről elhalasztott mérkőzések megnyerése után ismét beszállt a harmadik helyért folytatott csatába. Ha ez összejönne Lopeteguiéknek, azzal ismét bebizonyítaná, hogy miért számít az egyik legalulértékeltebb szakembernek Európában.