Hihetetlenül értékes kincsek kerültek elő egy 5. századi sírból

arany, lelet, kincs
Az egyik csat a restaurálás után
Vágólapra másolva!
Körülbelül 1600 évvel ezelőtt örök nyugalomra helyeztek egy nőt Csehország keleti részén; a holttest mellé egy kincses ládát helyeztek, amely értékes tárgyakat, köztük egy arannyal kirakott és féldrágakövekkel tűzdelt fejdíszt, valamint négy ezüst csatot tartalmazott. És bár a közelben lévő többi sírt már kifosztották a történelem során, ám a most felfedezett nő temetkezési helye szerencsésen érintetlen maradt.
Vágólapra másolva!

A régészek a kelet-csehországi Múzeum Hradec Králové településen fedezték fel az ötödik századi temetkezési helyet még 2019-ben, de csak a közelmúltban ismertették eredményeiket egy nyilatkozatban. Ahogy arról a szakemberek beszámoltak,

a fejdísz kivételesen értékes leletnek számít, amit arany lemezekkel díszítettek.

Emellett üveggyöngyöket, egy csontfésűt, egy kerámia edényt is találtak a sírban, és egy vaskés is hevert a maradványok közelében a LiveScience online tudományos portál beszámolója szerint.

A temetkezési helyen a kutatók további öt sírra bukkantak, ám ezeket már kifosztották az elmúlt évszázadokban. A tudósok szerint csak néhány temetési tárgy maradt érintetlen ezeken a helyeken, például a kés és egy kard.

A sírban feltárt egyik textil darabja Forrás: H. Březinová, R Černochová, Institute of Archaeology of the ASCR

A régészek úgy becsülik, hogy a hölgy a halála pillanatában 35-50 éves lehetett.

A sírban talált ezüst csatokon szövetdarabokat is azonosítottak, amelyek két különböző textíliához tartoztak; az egyik valószínűleg az a ruhadarab volt, amelyet a csatok összefogtak, a másik pedig egy kabát vagy ruha lehetett, amely a temetéskor a halott testét borította. Emellett ugyanitt bőr- és szőrnyomokat is észleltek.

A kerámiaedény elemzése bizonyos zsírok és savak kémiai nyomát tárta fel, ami a szakemberek szerint arra utalhat, hogy azokat hús főzéséhez és tárolásához használhatták.

Az itt eltemetett személyek 16 és 55 évesek lehettek a haláluk pillanatában, ám a csontvázak többségét annyira megrongálták a sírrablók, hogy lehetetlennek bizonyult meghatározni az egyének nemét. A csontok alapos vizsgálata azonban feltárt néhány nyomot az elhunytak egészségi állapotáról, akik közül az egyiknél rákos megbetegedést azonosítottak a koponya és a medence területén, míg egy másiknál a ízületi gyulladást.

Az egyik csat a restaurálás után Forrás: H. Březinová, R Černochová, Institute of Archaeology of the ASCR

A németországi lipcsei Max Planck Intézet és a csehországi brünni Masaryk Egyetem Régészeti és Muzeológiai Intézetének tudósai a jövőben szénizotópos kormeghatározással szeretnék megállapítani a sírok pontos korát.