Megoldást kell találni az európai vakcinaelosztás egyenlőtlenségeire

Horizontal CORONAVIRUS COVID-19 PANDEMIE VACCINATION VACCINE HOSPITAL
A medical worker prepares a dose of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine for Mihaela Anghel (unseen), 27, a nurse at the infectious diseases hospital "Matei Bals", in Bucharest, on December 27, 2020. - Anghel is the very first person from Romania who received a dose of the Covid-19 vaccine. Countries of the European Union started their vaccination campaign on December 27, 2020. (Photo by Daniel MIHAILESCU / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Korrekcióra szorul az a jelenlegi gyakorlat, amelynek alapján az uniós tagországok egyenlőtlenül kapnak a koronavírus elleni vakcinákból - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Bécsben a cseh, szlovén és bolgár miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A kormányfők - Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök - egyetértettek az osztrák kancellár kijelentésével. Közölték:

vissza kell térni az uniós tagállamok kormányfőinek korábbi megállapodásához, vagyis az oltóanyagok lakosságarányos elosztásához.

Kurz hangsúlyozta, hogy közös fellépésük célja nem a bűnbakkeresés, hanem a sokat hangoztatott európai szolidaritás elvének érvényre juttatása, és közös európai megoldás keresése a problémára.
Hozzátette, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és Ursula von der Leyen bizottsági elnök támogatásáról biztosította a kormányfők kezdeményezését, és még a héten - videókonferencián - tárgyalnak a lehetséges megoldásról.

- mondta Bojko Boriszov.

Megoldást kell találni az európai vakcinaelosztás egyenlőtlenségeire Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Még időben vagyunk, hogy az ebből az aránytalanságból egyenesen következő jogos elégedetlenséget és politikai krízist megelőzzük - közölte Janez Jansa.

Andrej Babis kifejtette:

csak akkor valósulhat meg az unió eredeti terve az európai lakosság 70 százalékos átoltottságának nyári elérésére, ha visszatérnek az eredeti elosztási elvhez.

A tájékoztatót megelőző tárgyalásokba a négy kormányfőn kívül Andrej Plenkovic horvát és Krisjanis Karins lett miniszterelnök videókapcsolaton keresztül kapcsolódott be.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a jelen helyzetre igazságos megoldást kell találni, mert Európa csak akkor tud sikeresen túljutni a koronavírus okozta válságon, ha nem szakad el az európai szolidaritás elvétől.