Boris Johnson szerint Nagy-Britannia most már úton van a szabadság felé

koronavírus, Liverpool, Anglia
Liverpool, 2021. január 5. Elnéptelenedett bevásárlóközpont Liverpoolban 2021. január 5-én. A brit kormány január 5-től az egész országra vonatkozó zárlatot rendelt el az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. MTI/EPA/Peter Powell
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia most már úton van szabadságának visszaszerzése felé - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök a nagy-britanniai koronavírus-járvány folyamatos visszavonulását jelző számokra utalva.
Vágólapra másolva!

Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy éppen egy éve, tavaly március 23-án kérte először a lakosságot az egymás közötti kapcsolattartás kerülésére és arra, hogy ha lehet, mindenki maradjon otthon.

Kijelentette, hogy eddigi élete során nem volt példa olyan küzdelemre, mint amilyet azóta is folytat az ország, hiszen ebben a küzdelemben ezúttal a teljes lakosság részt vesz.

- fogalmazott a brit kormányfő a koronavírus elleni oltások kifejlesztésére utalva.

Johnson felidézte, hogy a december 8-án indult nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta eddig több mint 30 millióan részesültek a vakcinából a beadott első és második dózisokkal együtt.

A brit miniszterelnök kijelentette: teljesülni fognak az oltási programban megjelölt célok, vagyis mindenekelőtt az, hogy április közepére az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja,

július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Peter Powell

Mindezek alapján kijelenthető, hogy

- fogalmazott kedd esti sajtótájékoztatóján a brit kormányfő.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a tájékoztatón külön is hangsúlyozta, hogy

az adatokban egyértelműen látszik az oltások hatékonysága.

Grafikonokkal illusztrált ismertetésében kiemelte: ezt jelzi, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma most már sokkal gyorsabban csökken, mint a szűrővizsgálatokkal újonnan kimutatott koronavírus-fertőződéses eseteké.

A brit egészségügyi minisztérium kedden közzétett részletes adatsora azt mutatja, hogy az országszerte újonnan azonosított koronavírus-fertőződéses esetek száma az elmúlt egy hétben 3,4 százalékkal,

a Covid-19 okozta halálozásoké 33,4 százalékkal csökkent az egy héttel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett vizsgálatából kitűnik, hogy a március 12-én zárult egyheti időszakban az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében - Angliában, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban - kevesebb halálesetet regisztráltak, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Erre tavaly nyár óta nem volt példa. A nagy-britanniai koronavírus-járvány ősszel kezdődött második hullámának idején egészen mostanáig mindig számottevően magasabb volt a halálozások száma a hosszú távú időszaki átlagnál.