Megépül a világ első hajóalagútja

Norvégiam Stad Ship Tunnel
Vágólapra másolva!
A norvég kormány zöld jelzést adott annak a projektnek, melynek keretében megépül a világ első hajóalagútja. Ha elkészül, akkor a hajók elkerülhetnék a norvég partok egyik legveszélyesebb szakaszát.
Vágólapra másolva!

Történelmi döntést hozott a norvég kormány, amikor elfogadták a világ első hajóalagútjának terveit, vagyis hamarosan megkezdődhet az építkezés.

A Stad Ship Tunnel nevű projekt átvágná a Stad-félszigetet, így akár 25,5 méter széles hajók is elkerülhetik a norvég partok egyik legveszélyesebb útvonalát

– írja a gCaptain.com.

A számítások szerint a teljes projekt összesen 2,8 milliárd norvég koronába kerül majd, ami nagyjából 330 millió dollárnak felel meg. Az építkezés 3-4 éven belül érhet véget. Az illetékes norvég hatóság úgy számol, hogy ebben az évben sikerül megvásárolni a szükséges területeket és ki tudják választani a kivitelezőket. Az építkezés tehát reálisan 2022-ben kezdődhet meg.

A norvég hajóalagút biztonságosabbá tenné a tengeri közlekedést Forrás: Wikimedia Commons

A Stad hajóalagutat a félsziget legszűkebb pontján, egy nagyjából 1,7 kilométeres sziklán „robbantják" majd át. Az alagút nem fogja lerövidíteni a félsziget körüli utazási távolságot,

a célja sokkal inkább az, hogy a hajók elkerülhessék a Stadhavet-tengert, ahol az Északi- és a Norvég-tenger találkozik. Ez a szakasz ugyanis Norvégia partjainak legveszélyesebb területe.

Az alagút terve egyébként már évek óta napirenden van, de eddig folyamatosan elvetették. Az elmúlt években viszont az új kutatások lendületet adtak a projektnek, amelyet hivatalosan 2017-ben indítottak el.

Ha tehát minden a tervek szerint alakul, akkor a világ első hajóalagútja 2025-26-ban készülhet el.