Laboratóriumban állíthatják elő az etikus mézet

méz Így édesíts cukor nélkül! Válaszd ki a neked legmegfelelőbbet!
Vágólapra másolva!
A fenntarthatóság, az etikai és az egészségügyi okok is egyre több embert indítanak el a vegán életmód útján. Emiatt az elmúlt néhány évben a hús- és tejtermékek növényi alternatívái mind szélesebb körben terjedtek és terjednek el. Sokáig ezek a helyettesítő termékek távolról sem adták vissza az állati eredetű párjuk ízvilágát vagy textúráját, azonban ez most megváltozhat. Több startup is előrukkolt olyan vegán termékekkel, amelyek íze szinte megkülönböztethetetlen az állati eredetű verziótól.
Vágólapra másolva!

A MeliBio vállalat szakemberei laboratóriumban, erjesztés révén állítanak elő bioszintetizált mézet.

- ismerteti Darko Mandich a MeliBio vállalat alapítója.

A cég olyan vegán mézet állít elő, amely molekuláris összetevőit tekintve megegyezik a valódival, és a megtévesztésig hasonlít a méhészeti eljárással előállított társának ízére, textúrájára és viszkozitására. A méz az egyik legegészségesebb szuperélelmiszer. Felhasználására több ezer évre visszamenőleg már az egyiptomi piramisokban is találtak nyomokat. Azonban a méztermelés a jelenlegi formájában káros a méhekre és ökoszisztémákra is. A kereskedelmi méhészet egyetlen méhfajt, a mézelő méheket részesíti előnyben az egész világon, hogy a növekvő mézigényt kielégítse. Így azok kiszorítják a vad és őshonos méhfajokat. Az innováció környezetkímélőbb alternatívát kínálhat a méhészeti eljárások helyett.

Aggodalomra ad okot, hogy a méhállomány jóval nagyobb mértékben pusztul, mint ahogy a természetes szaporulat azt pótolni tudja. Forrás: Pixabay

A sor a méznél nem áll meg, mert a mikroorganizmusokkal és a megfelelően szabályozott erjesztési folyamatokkal a tojásfehérjén át a tejig, számos más állati eredetű élelmiszer is létrehozható laboratoriumi körülmények közt.

A Better Dairy egy londoni székhelyű vállalkozás amely az élesztő fermentációjával állati eredetű hozzávalótól mentes tejet és sajtot fejlesztett ki. A módszer hasonló a sörkészítési eljáráshoz. A fermentációs technológia az élesztőt használja konverziós platformként, és a bevitt cukrokból és egyéb hozzávalókból tejtermék készül.

A tojásfehérje előállításához a San Francisco-i székhelyű Clara Foods is hasonló mikrobiális fermentációs technológiát alkalmaz. A vállalkozás már az ipari termelés „rajtkövénél" áll és reméli, hogy 2028-ra a világ legnagyobb tojásfehérje-termelője lesz.

- mondja Arturo Elizondo társalapító és vezérigazgató.

Ezek a termékek környezeti előnyökkel is járnak, hiszen a hús és tejtermék előállításának ökológiai lábnyoma hatalmas.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának mintegy 14,5 százalékát adja a két szektor.

A MeliBio várhatóan ez év végén kezdi meg az első eladásokat, a Better Dairy pedig bízik abban, hogy hamarosan képes lesz nagyüzemben termelni, és akár éttermi láncokat is kiszolgálni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az elnevezés kérdésében ugyanakkor még nincs kiforrott válasz.

- vélekedik Jevan Nagarajah, a Better Dairy alapítója.

A laboratóriumi előállítás másik előnye, hogy állíthatók a paraméterek. A tej és a sajt esetében például a laktózt nem muszáj beletenni a termékekbe, ezt egy másik cukorral is helyettesíthetik, amelyet az emberek könnyebben emésztenek.

A bioszintetizált méz létrehozása ugyan nem fogja helyettesíteni magukat a méheket, amelyeket többek között az éghajlatváltozás és a növényvédő szerek veszélyeztetnek, de az ilyen, és ehhez hasonló etikus termékek mindenképpen közelebb viszik az emberiséget a fenntarthatóbb gazdálkodás felé.