A járvány frontvonalában dolgozóknak ajánlotta fel a színházi tapsokat a kaposvári színház - videó

Kaposvári Csiky Gergely Színház
Vágólapra másolva!
Különleges akcióval fejezte ki a köszönetét a frontvonalban dolgozóknak a Kaposvári Csiky Gergely Színház. A teátrum zárva tart, az elmaradt esti tapsokat az egészségügyi dolgozók, a bolti eladók, a katonák, a rendőrök és az önkéntesek elismerésére ajánlották fel március 27-én, a színházi világnapon. A "Köszönjük nektek, veletek vagyunk" kampány keretében arra hívták fel a figyelmet, hogy aki csak teheti, az előadások kezdeti idejében, azaz este 7 órakor nyisson ablakot, álljon ki az erkélyre, és tapsolja meg azokat, akik a mindennapokban értünk és az egészségünkért harcolnak. Arra is buzdítottak, hogy minél többen oltassák be magukat. Interjú Fülöp Péterrel, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójával.
Vágólapra másolva!

Hogyan jött az ötlet, hogy a színházi világnapon azokat köszöntsék, akik értünk dolgoznak a járvány legnehezebb napjaiban is?

Március közepén már lehetett tudni, hogy az idén sem tudjuk a hagyományos módon megünnepelni a színházi világnapot. Gondolkodtam, hogy milyen kreatív megoldással emlékezhetnénk meg mégis a világnapról. Akkor jutott eszembe, hogy

Ekkor jött a gondolat, hogy a színházi világnapon köszönjük meg azt az emberfeletti munkát, amit végeznek. Egy akciót szerveztünk "Köszönjük nektek, veletek vagyunk" szlogennel, amikor a színházi tapsokat nekik ajánlottuk, azoknak a hősöknek, akik a frontvonalban tevékenykednek.

A Kaposvári Csiky Gergely Színház Forrás: Cservölgyi Zsófia

Hogyan zajlott az akció?

Március 15-én kihelyeztük Kaposváron a figyelemfelhívó plakátokat, a színház épületét feldíszítettük, kitettük az óriás molinóinkat a műemlék ház homlokzatára és az új épületrészre is, amiben kifejeztük a köszönetünket, valamint levelet küldtünk valamennyi színházigazgatónak. Megosztottam a gondolatot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral is, aki azt mondta, hogy ne csak a színházaknak küldjük el a felhívást, hanem a többi hazai kulturális intézménynek is.

Fülöp Péter, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

Végül több mint nyolcvanan csatlakoztak a felhíváshoz. Március 27-én, szombaton a színházak, könyvtárak, múzeumok bevonták a követőiket, nézőiket, olvasóikat, akik este 7 órakor szélesre tárták az ablakukat, kiléptek az erkélyekre és tapsoltak a frontvonalban dolgozóknak. Rengeteg fotót kaptunk, felemelő, hogy néhány nap alatt a kulturális intézményrendszer így össze tudott fogni.

(A videót a Kaposvári Csiky Gergely Színház munkatársai készítették.)

Érkezett-e visszajelzés azoktól, akikért szervezték az akciót?

Úgy gondolom, hogy nekik most nincs arra idejük, hogy visszajelezzenek - persze, érkezett néhány üzenet, amelyben megköszönték a gesztust, de nem ezért csináltuk.

Igyekszünk ennek a kampánynak a során arra is felhívni a figyelmet, hogy minél többen oltassák be magukat, hogy minél hamarabb újra tudjuk nyitni a színházat.

Ha vége lesz a járványnak, megajándékozzuk a kaposvári kórház dolgozóit egy másfél órás gálaműsorral. Így köszönjük meg a munkájukat, és egyben megemlékezünk Kaposváron és Somogy megyében azokról, akiket elveszítettünk a járvány idején.

(A felvételt Kárpáti Tímea készítette)