Ilyen még nem volt: egyetlen profi sem lesz a SpaceX fedélzetén

SpaceX
A SpaceX Crew Dragon tavaly novemberi startja a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról
Vágólapra másolva!
Kiválasztották azt még a hiányzó két embert, akik Jared Isaacman amerikai milliárdossal részt vehetnek a SpaceX magán űrvállalkozás Földet megkerülő Inspiration4 misszióján 2023-ban - közölte kedden a cég.
Vágólapra másolva!

Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol senki sem profi

A négyfős privát legénység utolsó két tagja Sian Proctor főiskolai oktató és Chris Sembroski, a légierő egykori rakétakezelője. Isaacman a maga mellé szóló három jegyet jótékony célra ajánlotta fel és kijelentette, hogy a jegyek révén 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a St. Jude Gyerek Kutatókórház javára és az egyik jegyet a kórháznak ajánlotta.

A SpaceX Crew Dragon tavaly novemberi startja a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról Forrás: AFP/2020 Getty Images/Red Huber

Februárban bejelentették, hogy a 29 éves Hayley Arceneaux, egy csontrákból gyógyult orvosasszisztens, a kórház egykori páciense biztosan részt vehet a különleges utazáson.

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX közlése szerint várhatóan szeptember közepén indul.

A tavaly novemberi misszió személyzete még profikból állt Forrás: AFP/2020 Getty Images/Red Huber

Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

Magasabban fog keringeni, mint a Nemzetközi Űrállomás

A Crew Dragon kapszula 540 kilométeres magasságban fog keringeni a Föld körül,

ez 120 kilométerrel magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szintje

és egy szinten van a Hubble Űrteleszkóppal. Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében.

Száz kilométerrel magasabban fog keringeni, mint a Nemzetközi Űrállomás Forrás: JAXA/NASA

Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el. A St. Jude kórháznak 100 millió dollárt ajánlott fel, míg adományozók további 13 millió dollárt gyűjtöttek össze.
(Forrás: MTI/AP)