Vágólapra másolva!
Alighanem Bryan Gil neve nem mond túl sokat azok számára, akik nem követik a spanyol labdarúgást, pedig a fiatal játékost óriási tehetségnek tartják, mi sem bizonyítja jobban, hogy többek között a Barcelona, a Real Madrid és az Arsenal kívánságlistáján is szerepel. Az Eibarban focizó játékos ráadásul Luis Enrique figyelmét is felkeltette, és meghívást kapott a spanyol labdarúgó-válogatottba a márciusi világbajnoki selejtezőkre, Görögország ellen pedig be is mutatkozhatott a nemzeti együttesben.

Bryan Gil 2001-ben született Spanyolországban, az Atlanti-óceán déli partján lévő településen, Barbatéban. A tehetséges labdarúgó szülővárosának csapatában kezdett el játszani, majd 2012-ben a Sevilla akadémiájához igazolt. Apja heti ötször vitte edzésre a Barbatétól 300 kilométerre lévő andalúz fővárosba. A spanyol labdarúgó-harmadosztályban szereplő Sevilla Atléticóban 2018. augusztus 26-án mutatkozott be az UD Ibiza elleni bajnokin, amelyen az andalúziai gárda 1-0-ra kikapott. Szeptember 8-án megszerezte az első gólját a San Fernando ellen. Majd decemberben 2023-ig meghosszabbította szerződését a klubbal.

Bryan Gil, miután megszerezte első gólját a Sevilla felnőttcsapatában Forrás: AFP/Cristina Quicler

2019. január 6-án lehetőséget kapott a felnőttek között, és az Atlético Madrid ellen bemutatkozhatott a La Ligában. Igaz, ekkor még nem igazán tudta megmutatni a benne rejlő tehetségét, mivel a meccs végén, a 93. percben állt be Wissam Ben Yedder cseréjeként.

Gil valószínűleg ekkor még álmaiban sem gondolta, hogy alig több mint két évvel később már a spanyol válogatottban fog játszani.

2019. április 25-én viszont megszerezte első gólját a spanyol élvonalban. A Rayo Vallecano elleni 5-0-s mérkőzésen lőtt találatával beírta magát a történelemkönyvekbe. A spanyol szélső az első olyan játékos lett, aki 21. századi születésűként talált be a spanyol bajnokságban.

Remek teljesítményének köszönhetően a nyáron szerepelhetett az U19-es spanyol válogatottban, amely megnyerte a 2019-es Eb-t.

Bryan Gil és Sergio Gomez ünnepli az U19-es Európa-bajnoki címet Forrás: Sputnik via AFP/Asatur Yesayants

Novemberben aztán az Európa-ligában is letette a névjegyét. A Qarabag ellen megszerezte első gólját a sorozatban, azonban a kevés játéklehetőség miatt télen kölcsönbe került és a tavaszt már a Leganés együttesénél töltötte.

A spanyol kiscsapatban mindössze egy gólt lőtt, azonban azt éppen a Real Madrid ellen.

A tavalyi szezon végén a Leganés ugyan kiesett az élvonalból, de Gil belekóstolhatott a felnőtt fociba. Az idei szezonban pedig az Eibarban fejlődhet tovább, ahol október 5-e óta szerepel kölcsönben, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen a bennmaradásért küzdő baszk csapatból is felfigyeltek rá.

Gil fejlődésében fontos szerepet játszik az Eibar vezetőedzője, José Luis Medilibar. A spanyol tréner 2004-ben már irányította a baszkföldi labdarúgócsapatot, ráadásul kísértetiesen hasonló, hogy az akkori csapatban is kölcsönben szerepelt egy óriási tehetség, a pályafutása elején járó David Silva.

- nyilatkozta Gil az év elején.

A tehetséges játékosra többek között a Real Madridnál is felfigyeltek Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Statisztikai szempontból nem büszkélkedhet kiemelkedő számokkal, hiszen az idei szezonban eddig 21 mérkőzésen mindössze három gólt szerzett és két gólpasszt adott. Persze, ha az Eibar támadói éberebbek lennének a kapu előtt, akkor minden bizonnyal az asszisztok száma jóval több lenne. Azonban a fiatal játékos esetében nem is feltétlen a statisztikai mutató az érdekes, hanem a játékstílusa.

Kevesebb, mint fél év alatt az Eibar kulcsjátékosává nőtte ki magát.

Gyorsaságának és kiváló cselező képességének köszönhetően pillanatok alatt képes irányt és ritmust váltani, amivel őrületbe kergeti a védőket.

Érdekesség, hogy a meccsenkénti sikeres cselek tekintetében csupán három játékos rendelkezik jobb mutatóval nála az idei szezonban, és alighanem nem nehéz kitalálni, hogy ki az egyik. A hatszoros aranylabdás Lionel Messi meccsenként átlagosan 4,3 sikeres cselt mutat be, ami 62%-os hatékonyság. Ehhez képest a spanyol csodagyerek 57%-os hatékonysága nem is rossz.

A 20 éves szélső meglehetősen kreatív, azonban a labdatartás mellett a védekezésben is átlagon felüli teljesítményt produkál. Ez azért is fontos, mert Gil stílusa leginkább Jesús Navas játékához hasonlít, akit a példaképének tart. A Sevilla csapatkapitánya szélsőként kezdte, karrierje végére viszont egy sorral hátrébb került, így nem elképzelhetetlen, hogy Gilt pályafutása utolsó szakaszában szintén jobbhátvédként láthatjuk majd játszani. A jelenlegi szerepe alapján legalábbis nagyon hasonlít a modern szélsőhátvédekre.

Ehhez fizikálisan viszont még erősödnie kell, ráadásul a 175 centiméteres magassága miatt a fejjátéka sem kiemelkedő.

Azonban Gil labdatartási és szerelési képességeit figyelembe véve koránt sem biztos, hogy nem állná meg a helyét védőként.

A fiatal focista játékstílusa tehát még sokféleképpen változhat, ami viszont biztos, hogy a Sevilla birtokában egy igazi csiszolatlan gyémánt van, akit kicsit még fényesíteni kell, és akkor lesz az igazi.

Pár napja közzétettek egy videót a közösségi médiában, amelyen Gil edzés közben elsírta magát. Jó okkal, ugyanis Luis Enrique behívta a márciusi világbajnoki selejtezőkre készülő spanyol felnőtt válogatott keretébe.

- nyilatkozta Gil a behívást követően a Marcának.

A válogatott szünet előtti utolsó bajnokin úgy tűnt, hogy a meghívó még nagyobb önbizalmat adott neki. Az Athletic Bilbao ellen fantasztikusan játszott, egy labdaszerzés után remek szólót mutatott be, három védőt is kicselezett a tizenhatoson belül.

Az 1-1-es döntetlennel zárult mérkőzésen értékes pontot szerzett a kieső helyen álló Eibar, a bennmaradásért folytatott küzdelemben pedig halvány reménysugár lehet a szurkolók számára a fiatal szélső teljesítménye.

A mérkőzés után a spanyol média jóformán csak a fiatal játékossal foglalkozott, bár ez részben a válogatott behívónak volt köszönhető, ugyanis nem ez volt az első alkalom a szezonban, hogy Gil látványos produkcióval hívta fel magára a figyelmet.

„A kis Cruyff eléri a spanyol válogatottat." – ezzel a címmel kezdte beszámolóját a Marca.

A spanyol napilap a cikkben azt írta, hogy Gil nemcsak külsőleg hasonlít a legendás holland labdarúgóra, hanem abban is, ahogyan a pályán mozog. Miután januárban Gil két góllal járult hozzá az Eibar idei első hazai győzelméhez a spanyol AS szintén az egekig magasztalta a fiatal játékost.

Ugyan a fejlődése érdekében kölcsönadta őt a Sevilla, de könnyen lehet, hogy nem fog visszatérni a szezon végén. Főleg, ha Luis Enrique magával viszi a nyári Európa bajnokságra. Ugyanis Gil szerződésében szerepel egy kivásárlási záradék, ami alapján 50 millió euróért bárki viheti. Márpedig kérőkből nincs hiány.

A spanyol támadó az egy az egy elleni szituációkban rendre megveri a védőit Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Többek között az új barcelonai elnök, Joan Laporta kívánságlistáján is szerepel a La Liga egyik legtehetségesebb fiataljának tartott játékosa, de a katalán sztárcsapaton kívül a Real Madrid és az Arsenal is leigazolná. A Barcelona játékosmegfigyelője, Mani februárban azt nyilatkozta, hogy jelenleg Gil a legjobb játékos Spanyolországban.

méltatta a spanyol játékost Mani.

A spanyol futball új csillaga meglehetősen szerényen reagált a hírekre, és arra, hogy Neymarral hasonlították össze.

Az ilyen dolgokat az ügynökömre bízom. Neymar az egyik kedvenc játékosom. Szerintem még korai lenne másokhoz hasonlítani, de ha egy nevet kellene mondani, akihez örülnék, ha hasonlítanának, akkor az Ángel Di María lenne, mert ő is vékony és ballábas" – nyilatkozta Gil az El Laguerónak.

A sztárklubok érdeklődése miatt a Sevilla 2025-ig szóló szerződést szeretne kötni a játékossal, ráadásul a kivásárlási árát 100 millió euróra emelné.

A spanyol labdarúgás új csillaga bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A tehetséges játékos Görögország ellen mutatkozott be a spanyol válogatottban, amikor Luis Enrigue beküldte az 1-1-es döntetlennel zárult mérkőzés 65. percében Sergio Canales helyére. Majd a Georgia elleni vb-selejtezőn már a kezdőben kapott lehetőséget, igaz, egy félidő után lecserélték, de a mezőny egyik legjobbja volt, amíg pályán tartózkodott. A fiatal játékos gólt ugyan nem szerzett egyik mérkőzésen sem, de ugyanolyan magabiztosan játszott, mint hétről hétre az Eibarban, ezzel pedig kétségkívül kivívta a közvélemény elismerését. Ennek ellenére Koszovó ellen kikerült a meccskeretből, mivel a Villareal támadója, Gerard Moreno felépült a sérüléséből.

- mondta korábban Gil.

A spanyol labdarúgó-válogatott nehezen nyert a házigazda Georgia ellen Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Nos, Bryan Gil átesett a válogatottbeli tűzkeresztségen, viszont a legfontosabb feladat számára még csak most fog következni, vagyis, hogy az Eibart benntartsa az élvonalban. Nem lesz könnyű, de ha az Athetic Bilbao ellen mutatott teljesítményével lendíteni tud a csapatán, akkor jó eséllyel megmenekülhet a kieséstől a spanyol kiscsapat, Gil pedig egy lépéssel közelebb kerülhet a hőn áhított céljához, hogy szerepelhessen a nyári Európa-bajnokságon.