Gyomorkövek mutatják a dinoszauruszok hosszú vándorútját

sauropoda dinoszaurusz Camarasaurus Novapix ILLUSTRATION Sauropod Sauropode EARTH Jurassic Mesozoic Dinosaure Histoire De La Terre Jurassique Terra Mesozoique Terre Animale Dinosauro ANIMAL DINOSAUR History Of Earth
Camarasaurus - Le Camarasaure (genre Camarasaurus) etait un sauropode d'une vingtaine de metres de long pesant plusieurs dizaines de tonnes. Il vivait au Jurassique superieur, de -156 a -144 millions d'annees, en Amerique du Nord. Camarasaurus was a genus of herbivorous dinosaurs. It was the most common of the sauropods in North America. Its fossil remains have been found from Colorado and Utah, dating to the late Jurassic Period (145 million years ago). The largest species, Camarasaurus supremus, reached a maximum length of 23 meters (75 ft) and maximum estimated weight of 50 tons ©Raul Lunia/Novapix/Leemage
Vágólapra másolva!
A jura időszakban a hosszú nyakú dinoszauruszok több száz kilométert vándorolhattak a mai amerikai középnyugati részén. Egy most publikált ki tanulmányban a kutatók az állatok emésztőcsatornájában elhelyezkedő gyomorkövek útját vizsgálták. Ez alapján a dinoszauruszok a mai Wisconsin területéről közel ezer kilométert vándorolva jutottak most Wyoming területére.
Vágólapra másolva!

A leghosszabb dinoszauruszvándorlás példája?

A jura a mezozoikum idő középső időszaka, amelynek kezdetét mintegy 201,3 millió évre teszik és körülbelül 145,0 millió éve ért véget.

– mondta Josh Malone, az austini Texasi Egyetem Jackson Geotudományi Egyetem végzős hallgatója, a tanulmány vezető kutatója a LiveScience online tudományos portálnak.

Ezeket a gyomorköveket gyűjtötték össze a kutatók Forrás: Josh Malone

Michael D'Emic, a New York-i Adelphi Egyetem Biológiai Tanszékének docense, a tanulmány társkutatója hozzátette:

ez az új megállapítás kitűnő példa egy hosszabb (ha nem a ha nem a leghosszabb) dinoszauruszvándorlásra.

A Terra Nova tudományos szaklapban publikált tanulmány a maga nemében az első, amely az úgynevezett gyomorköveket, a gasztrolitként ismert kőzeteket vizsgálta, amelyek az állatok emésztőcsatornájában helyezkedtek el.

Ezeket a zúzóköveket lenyelve tudták a hosszú nyakú dinoszauruszok a gyomorban megőrölni a táplálékot.

Malone több száz rózsaszínű kvarcit gasztrolitot gyűjtött össze, amiket bevitt az Augustana Főiskolára, ahol a szakemberek összetörve kezdték azokat vizsgálni, hogy a cirkóniumkristályok kijussanak. Ezek ugyanis kitűnő „ujjlenyomatot" biztosítanak.

Méretes állat nyelhette le őket

A geológusok megállapították, hogy a rózsaszínű kvarcit (akárcsak a Malone Wyomingban található mintái) Észak-Amerika egész területén előfordulnak, beleértve Idahót, Montanát, Új-Mexikót és Wisconsint. A kvarcitmintákon belül a cirkonok korának meghatározásával Malone és munkatársai pedig össze tudták illeszteni a köveket a kontinensen a talált rózsaszínű kvarcittal.

A sauropodák szállíthatták a hasukban ezeket a köveket ilyen messzire Forrás: leemage/©Raul Lunia/Novapix/Leemage/Raul Lunia

– magyarázta a szakember. – Sőt, a gasztrolitok a textúra, az összetétel és a nehéz ásványi anyagok tekintetében is megkülönböztethetők voltak a többi kvarcittól.

Ekkor tette fel a kérdést: hogyan került az 1,8 milliárd éves wisconsini kvarcit a késő jura időszakban Wyomingba? A tanulmány arra jutott, hogy

a gasztrolitok keletről érkeztek, ám akkoriban nem voltak olyan folyók, amelyek a két területet összekötötték volna, és amelyek képesek lettek volna ekkora köveket szállítani.

A Magyarosaurus a sauropoda dinoszauruszok egyik neme Forrás - illusztráció: Tumblr

Emiatt jutottak a tudósok arra a következtetésre, hogy a nagy távolság miatt bizonyára a dinoszauruszok vihették oda.

A gasztrolitok egy része ráadásul igencsak méretes volt, ami arra utal, hogy egy nagy állat nyelte le őket.

A tanulmány szerint mivel a gyomorkövek sokkal gyakoribbak a sauropodákban, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a kövek szállításáért ezek a hosszúnyakú dinoszauruszok lehettek a felelősek. Azt is hozzátették, hogy a patak folyosóként szolgálhatott az állatok vándorlásához.