Lassan halad az oltás Németországban, egyre több német utazik külföldre vakcináért

oltási körkép galéria
Kecskemét, 2021. március 21. Oltáshoz előkészített orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák az oltás napján a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. március 21-én. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Egy csoport német turista pénteken Oroszországba utazott, hogy megkapják a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást, mivel Németországban továbbra is csak nagyon lassan halad a lakosság átoltása.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint legalább 50 német turista repült Frankfurtból Moszkvába pénteken azért, hogy megkapják a Szputnyik V védőoltást, egy utazásszervező cég által.

A háromnapos program keretében a résztvevőknek megmutatták a várost és a látványosságokat, majd egy magánklinikán az oltást is megkapták.

Hans Blank, a vakcinatúra szervezője szerint egyre több német akar Moszkvába utazni. Nemcsak az oltás lehetősége vonzza őket, hanem az is, hogy Moszkvában nincsenek komolyabb járványügyi korlátozások, így szabadon járhatnak éttermekbe, múzeumokba és bárokba.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A legtöbb résztvevő abban is egyetért, hogy nagyon lassan halad a német oltási program. Sokuknak 5-10 hónapot kellene várni arra, hogy hozzájussanak a védőoltáshoz, emiatt inkább más megoldást kerestek.

– fogalmazott Albert Sigl, a World Visitor társtulajdonosa, aki szerint egyre többen jelentkeznek a moszkvai útra.

– mondta Uwe Keim német turista az M1 Híradójában.

Nemcsak német cégek szerveznek hasonló utakat, hanem a norvég World Visitors is, amely a kezdetekben a Németországban élő oroszok hazajutásában segédkezett, most viszont már bárki jelentkezhet náluk, aki szeretne orosz vakcinatúrára utazni.

Németország márciusban jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Oroszországgal a Szputnyik vakcina beszerzéséről. A szövetségi kormány mellett több tartomány is támogatja az orosz oltóanyag felhasználását. Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy előszerződést kötöttek 2,5 millió adag Szputnyik megvásárlásáról.

Németországban közben újabb lendületet vett a járvány. Pénteken 100 ezer lakosra 160 új fertőzött jutott, ami több, mint egy héttel korábban.

Az egészségügyi miniszter a héten azt mondta, oltással és teszteléssel nem állítható meg a járvány harmadik hulláma, ezért ismét országos zárlatot kellene bevezetni. A parlament már tárgyal egy új törvényről is, aminek lényege, hogy mindenhol ugyanazokat a korlátozásokat vezetnék be, ahol az előírt szintet átlépi a fertőzések száma.

A pénteki vitán Angela Merkel azt mondta, hogy a járványhelyzet nagyon komoly méreteket ölt, és az intenzív osztályok hamarosan megtelnek. A törvénytervezetet várhatóan a jövő héten fogadják el.