Bordán Irén két hónapig forgatott New Yorkban, egy amerikai sorozat egyik főszereplőjeként

Bordán Irén a Kísértet Lublón c. filmben
Vágólapra másolva!
Időugrásokkal teli sorozat lesz, három idősíkon játszódik majd - mesélte az Origónak. 
Vágólapra másolva!

Bordán Irén a napokban tért haza az Egyesült Államokból, New Yorkban forgatott. „19 évvel ezelőtt hazaköltöztem az USA-ból, de a gyerekeim kinn élnek, nyaranta én utazok ki, vagy ők jönnek haza. Lilinek kilenchónapos kislánya van, a fiamnak kétéves kisfia, jönnének meglátogatni a 86 éves mamát, de ez most elég bonyolult" – kezdte az Origo megkeresésére a színésznő.

Bordán Irén, Lili és az unoka Bordán Irén

A járvány előtt kellett próbafelvételeket készítenie egy amerikai sorozathoz, és nagy boldogságára őt választották ki az egyik főszerepre. „A filmes karrierem egyik legjobb szerepe volt, hatalmas öröm, hogy engem kerestek! Csodálatos volt, ahogy a két rendező megölelt - a pandémia ellenére - az utolsó jelenet végén, kaptam tőlük egy magyar barackpálinkát, igazán szívhez szóló, érzelmes szöveggel."

Amikor megtudta, hogy övé a szerep, és majd ki kell utazni az USA-ba, le kellett mondania itthon a színházi státuszáról. „Magyar vonatkozása is van a sorozatnak... az enyém egy anyafigura, és nagymamát is én játszom.

Mester és Margarita-szerű visszaugrások vannak időben, egyfajta kvantumugrások... nagyon különös az egész, tele van katarzissal. Sok tévésorozatot láthattunk, ami teljesen érdekkelen, de ígérem, ez nem ilyen lesz" – mesélte.

Bordán Irén

Persze a címe iránt is érdeklődtünk, de a titoktartási nyilatkozat miatt erről Bordán Irén nem beszélhetett. Műfaját tekintve dramedy, azaz dráma és komédia egyben, lesznek bőven humoros jelenetek is, miközben alapvetően fontos problémákról szól.

Bordán Irén

„A családokon belül ismétlődő minták vannak, ilyen, amikor a nagymama átadja valamit az anyának, ő pedig a lányának, és így tovább. Ez a sorozat is részben erről szól. A jeleneteket kétszer ismételtünk meg, más helyzetben: egyszer a sorozatbeli lányommal, egyszer a sorozatbeli unokámmal.

Az alapvető téma az amerikai, II. világháború utáni migrációs helyzet, a háború utáni élet. A szép franciás akcentusomból erre a sorozatra lett egy igazi magyaros angol akcentus" – emlékezett.

Bordán Irén a Kísértet Lublón c. filmben MTV

Két hónap munka volt, ebben volt egy tíznapos leállás is. Rendszeresen tesztelték őket koronavírusra, a forgatás szüneteiben maszkban kellett lenniük. „Abban a két hónapban három bázison éltem: amikor forgattam, egy hotelben laktam, ha pedig volt pár szabad nap, akkor beültem a kocsiba, és vagy a lányomhoz, Connecticutba, vagy a fiamhoz, Queensbe mentem. Ha volt pár szabadnap, akkor beültem a kocsiba, mentem hozzájuk. Amúgy már nagy élet van New Yorkban, működnek az iskolák, az éttermek teraszai nyitva vannak, a bárokban nagy éneklés, bulizás hétvégente" – mondta.

Fiával és másik unokájával Bordán Irén

Szép helyen, erdő mellett, a Dunakanyarban él. „Most épp nincs munkám, hiszen nyolc év színházi munka után, a sorozat miatt azt be kellett áldoznom. Az volt számomra az ötödik dimenzió, létezni a színpadon: azt kerestem mindig és néhány szerepemben meg is találtam. Most édesanyámmal és a kutyákkal élünk, eléggé elszeparálva, mint remeték, nézzük, mi történik a világban.

a magam módján próbálom megvilágítani az életet a környezetemben. Érzem, hogy a világban emelkedik a rezgés, óriási változás előtt áll az emberiség, ha a Föld megemelkedett frekvenciájával együtt tud emelkedni, és felébredni Csipkerózsika-álmából. Minden eltörpül most a hatalmas felhő mellett, ami a világot beborítja."