Vágólapra másolva!
A 42. Magyar Körverseny a szombati napon dőlhet el - ez egy olyan tény, amit már a verseny előtt is tudhattunk, mert ez az idei viadal egyetlen hegyi befutós szakasza.

Míg tavaly Valter Attila a teljes 2020-as év egyik legemlékezetesebb sportpillanatát okozva megnyerte a kékestetői hegyi befutót, és ezzel a sárga trikó is az övé lett, addig az idei évben nincs kimondott esélyese a királyetapnak. A 22 éves magyar bringás ezúttal Olaszországban teker a magyar körrel egy időben, és pénteken sikeresen megőrizte a Giro d'Italia összetett versenyében élen állónak járó rózsaszínű trikót.

Valter tiszteletére már a Tour de Hongrie 3. etapján a rózsaszín volt a domináns szín az út mellett álló szurkolók körében is. Bele sem merünk gondolni, hogy mi várható szombaton a Mátrában annak ellenére, hogy ő nincs a mezőnyben. Távollétében egy rendkívül kiszámíthatatlan és izgalmas etap előtt állunk.

Valter Attila tavaly mindenkinek emlékezetes momentumokat okozott Forrás: Vanik Zoltán/tdh.hu/Tour de Hongrie

Mivel az előzetesen legesélyesebbnek tartott magyar bringás, Fetter Erik nem sokkal a tatai befutó előtt bukásba került, és 2 perc 31 másodperces hátrányban kezdheti meg a Balassagyarmatról induló 202 kilométeres harcot a sárga trikóért. Nem lebecsülve a jelenleg az összetettben legelőkelőbb helyen álló, már két szakaszt is megnyerő Phil Bauhaus képességeit, de vannak nála erősebb versenyzők is a mezőnyben.

Ott van például a tavaly a kellő tapasztalat hiányában a Mátraháza utáni meredeken túl hamar támadó, ausztál Damien Howson, aki egyike azon 100 bringásnak, aki 24 másodpercen belül van Bauhaushoz képest. Annyira nem dőlt még el semmi, hogy mind a 22 csapat azonos idővel áll az együttesek értékelésében. Mondjuk nem is volt hol leszakadniuk az eddigi három nap folyamán.

A 4. szakasz viszont egy nemzetközi szinten is nehéz mondható etap lesz.

Az egyik legszebb nógrádi városból indulva a Mátrát először megkerülik, majd a tavaly is lélegzetelállító felvételeket hozó Mátraalján keletről nyugatra haladnak, hogy aztán Mátrafürednél megkezdődjenek az izgalmak. Először csak Mátraházáig mennek majd fel, és tesznek egy kört hazánk legmagasabb hegysége körül, majd jön a hazai rajongók körében is jól ismert jobbos, ami után három és fél, 10 % feletti meredekségű kilométeren eldől a sárga trikó sorsa.

Íme az idei Tour de Hongrie legnehezebb szakaszának a szintrajza Forrás: Tour de Hongrie

A szurkolók számára fontos információ, hogy ez utóbbi szakaszra autóval ne próbáljanak felmenni, mert nem lesz parkolóhely a befutó környékén! Az utolsó 300 méterre pedig a szurkolók maguk sem mehetnek majd be a szigorú járványügyi előírások miatt! Ugyanakkor a sípályán fel tudnak majd sétálni az ország legmagasabb pontjára.

A befutó körülbelül 17:30-kor lesz,de a mátrai körözés már 15:30 körül megkezdődik. Aki nem tud személyesen kijönni az utakra, az M4 Sporton ő is élőben követheti az eseményeket.