Ezek a világ legnyereségesebb vállalatai

Apple
The Apple Store in Munich, Germany seen from outside. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az óriásvállalatok nyereségeit is megrázta a koronavírus-járvány, aminek következtében jól látható, hogy azok a cégek tudtak az élre kerülni, melyek olyan árukat vagy szolgáltatásokat kínálnak, melyekre egyébként is komoly igény volt a járvány alatt. Most kiderül, melyek voltak tavaly a világ legnagyobb profitot bezsebelő cégei.
Vágólapra másolva!

Ha megnézzük a világ legnyereségesebb (tőzsdén jegyzett) vállalatainak listáját, akkor az látszik, hogy a technológiai óriások igen kedvezően vészelték át a koronavírus-járvány gazdasági megpróbáltatásait, hiszen a termékeik és szolgáltatásaik iránt nagy volt a kereslet.

Az Apple vagy a Microsoft számára például a távmunka és az online szocializáció üzletileg kifejezetten pozitív fejlemény volt.

Ennek következtében a két technológiai óriás fel is emelkedett a lista élére, miközben például a bankok és a befektetési társaságok nyereségei stabilak maradtak. A technológiai vállalatok körében viszont ki kell még emelni a Google anyacégét, mivel az Alphabet úgy került az élvonalba, hogy több mint 17 százalékkal, 40,3 milliárd dollárra növelte a nyereségét – derül ki a Forbes összesítéséből, amely a Statista alábbi ábráján látható.

A világ legnyereségesebb vállalatainak toplistája a 2020-as eredmények alapján (milliárd dollár) Forrás: Statista

Közben a Saudi Aramco szaúdi állami olajóriás lecsúszott a harmadik helyre, ahogy az olajszektor általában is megszenvedte a járvány időszakát.

Az Aramcót a 2019-es tőzsdére lépése előtt még a világ legnyereségesebb cégeként tartották számon, de azóta visszaadta az első helyet az Apple-nek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vállalati nyereségeket a tőzsdén jegyzett cégek esetében lehet megfelelően összesíteni, ugyanis ezeknek a vállalatoknak világszerte összevethető kimutatásokat kell közölniük. A nyílt piacon nem jegyzett társaságok (startupok, állami vállalatok) eredményei sokszor nem kellően átláthatók (vagy egyáltalán nem is nyilvánosak) és összevethetők, így ezek értelemszerűen nem szerepelnek a listán.