Óriásit bukott, hat bordája és két csigolyája eltört a Giro korábbi rózsaszín trikósának

cycling Horizontal
overall leader Team Israel Start-Up Nation rider Italy's Alessandro De Marchi (C) rides during the sixth stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 160 km between Grotte di Frasassi and Ascoli Piceno (San Giacomo) on May 13, 2021. (Photo by Dario BELINGHERI / AFP)
Vágólapra másolva!
Óriásit bukott, és kórházba került az olasz Alessandro De Marchi, az idei Giro d'Italia egyik korábbi rózsaszín trikósa. Olasz szakaszgyőzelem születt a körverseny 12. etapján, míg Valter Attila egy helyet előrelépve ugyancsak a 12. helyről várja összetettben a folytatást.

A Siena és Bagno di Romagna közötti 212 kilométeres, több mint 4000 méter szintkülönbséggel és változékony időjárással – zivatarok és szikrázó napsütés váltogatta egymást – várt az olasz körverseny mezőnyére. Ami nem volt éppen a legszerencsésebb, több nagy név – Kobe Goosens, a hatodik szakaszt megnyerő svájci Gino Mäder, a spanyol Marc Soler és az olasz Fausto Masnada – is kiesett, de a nap igazi vesztese Alessandro De Marchi.

Az olasz bringás második lett a 4. szakaszon, amivel átvehette az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót, amit a következő szakaszon éppen Valter Attila vett el tőle. De Marchi a szakasz első felében bukott, és csapata, az Israel Start-Up Nation tájékoztatása szerint eltört a kulcscsontja, legalább hat bordája, és két csigolyája is. Légágyon vitte el a mentő, de a csapattól érkező információk szerint csak egy éjszakát kell kórházban töltenie.

A Girón is rajthoz álló EOLO Kométa csapat kiváló magyar bringása, Fetter Erik számára kísérteties volt De Marchi bukása.

"Eséseket, bukásokat tekintve az egyik legdurvább nap volt a mai. Ati (Valter Attila - a szerk.) előtt a rózsaszín trikót viselő De Marchi óriásit bukott,

– mondta el Fetter Erik, az EOLO-Kometa kerékpárosa, aki a nap folyamán a magyar Eurosport studiójában vendégeskedett. – Ma már eleve többen nem álltak rajthoz, és a bukásokkal együtt így 6 kerékpárossal szűkült a résztvevők listája"

A szakaszon messzire elengedett szökevényeket – legtovább Andrea Vendrame (Ag2r La Mondiale) bírta – nagyjából 15 kilométerrel a cél előtt érte utol egy kisebb üldöző csapat George Bennett (Jumbo-Visma) és Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) vezetésével.

A főmezőnyben Vincenzo Nibali (UAE) és az összetettben a 8. helyen álló Giulio Ciccone (Trek) próbálkozott egy szökéssel az utolsó 10 kilométerhez érve, de az éllovas Egan Bernal csapata, az Ineos Grenadiers nem hagyta, hogy meglépjenek.

Az élen Vendrame tudott újítani, és az utolsó három kilométeren csak Chris Hamilton (DSM) tudta tartani vele a lépést, de lesprintelni nem tudta az erősebb olaszt.

Az összetettben élen, illetve jól állók közül csak Nibali próbálkozott egy utolsó szökéssel az 5 kilométeres kapunál, de esélye sem volt nagyobb különbséget kialakítani, végül nyolc másodperccel előzte meg az esélyesek csapatát, amelyikben a Soler kiesése miatt a 12. helyre előre lépő Valter Attila is befutott, hivatalosan a 23. helyen.

Dina Márton, az EOLO Kométa magyar versenyzője a toszkán domborzat kapcsán még korábban elmondta, hogy „nincsenek nagyon nagy emelkedők, inkább csak 1-1,5 km-es egybefüggőek, de néha ezek elég meredekek".

A szakasz eleje elég dombos volt. A toszkán dombokon gyakorlatilag 1 méter sík sem volt, folyamatosan le, föl, le, föl, kis szűk utakon kanyarogtunk. Volt nagyon durván meredek lefelé, utána pedig egy durva meredek felfelé, ez érdekes volt. Egyébként relatív csúszós volt, elég veszélyes szerintem, sokan estek is a lefelé részeken" – értékelte a magyar versenyző a dimbes-dombos szakaszon mutatott teljesítményét.

Az elmenést és a holnapi etapot illetően így nyilatkozott: „Egy pici hiányzik még az elmenéshez, de remélem, hogy össze fog most már jönni. Pici szerencse és pici erő, talán mind a kettő összejön egyik nap, úgyhogy bizakodva várom a következő napokat. Holnap egy teljesen pihenős, sík szakasz lesz remélhetőleg. Azt nem tudom, hogy a szél mennyire fog bekavarni, de nem valószínű, hogy túl sok mindent kell majd csinálnunk."

Giro d'Italia, 12. szakasz:
1. Andre Vendrame (olasz, Ag2r La Mondiale)
2. Chris Hamilton (ausztrál, DSM)
3. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo)

Az összetett élmezőnye:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos)
2. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) 45 mp hátrány
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrein Victorious) 1:12 perc
...12. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:51 perc