Mosdóba ment a japán szupervonat vezetője, veszélybe sodorta 160 utas életét

Shinkansen, Sinkanszen, bullet train, japán, japán golyóvonat
Shinkansen bullet train newest type N700S parks at Tokyo Station on July 1, 2020. Its operation started on the same day. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Japán vasúthálózata az egyik legfejlettebb a világon, a szupergyors golyóvonatok az emberek egyik legkedveltebb közlekedési eszközei közé tartozik, amelyek akár több száz kilométer per órával száguldanak végig a szigetország hálózatán. A hatalmas sebesség pedig megkívánja a mozdonyvezetőktől, hogy a szabályokat szigorúan kövessék. Ezzel szemben múlt héten egy sinkanszen gyorsvonat szakképzett irányítója cselekedetével életveszélybe sodorta 160 utas életét.
Vágólapra másolva!

A 36 éves sofőr állítólag gyomorfájdalomra hivatkozva elhagyta vezetőfülkéjét, miközben az utasokat szállító vonat 150 kilométer per órával száguldott. Távollétében egy szakképzetlen kalauzt kért meg, hogy figyeljen, aki a Kyodo hírügynökség szerint nem ért hozzá a vezérlőkhöz.

Beszámolók szerint a mozdonyvezető körülbelül 3 percig tartózkodhatott a mosdóban.

Illusztráció Forrás: AFP/Yomiuri/Masamine Kawaguchi

Az eset múlt hétvégén történt, amikor a vonat körülbelül 160 utast szállított nagy sebeséggel a forgalmas Tokaido vonalon, amely Tokiót és Oszakát köti össze.

A pontosságról jól ismert ország végül azért indított vizsgálatot, mivel a vonat egy percet késett az egyik megállóhelyről, feltehetőleg a nem tervezett mosdószünet miatt.

A vonatot üzemeltető vállalat egyik szóvivője elnézést kért a mozdonyvezető rendkívül helytelen viselkedése miatt. Elmondása szerint a sinkanszen-sofőröknek jelenteniük kell a központ felé, hogy rosszul érzik magukat, és át kell adniuk a helyüket egy szakképzett társuknak vagy meg kell állniuk a legközelebbi állomáson. A The Guardian beszámolója szerint, a mozdonyvezető azért nem az előírások szerint cselekedett, mivel nem akart időt veszíteni azzal, hogy megáll, illetve kínosnak érezte az incidenst.