Vágólapra másolva!
Egy dán manufaktúrában készülnek a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság hivatalos labdái. A SELECT Ultimate iBall nem ismeretlen a kézilabdázók számára, hiszen az európai szövetség égisze alá tartozó események során már a hatodik alkalommal lesz a játék főszereplője.

A Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban 2022. január 13-án este, a Magyarország-Hollandia nyitómérkőzésen indul útjára először a labda, és összesen 65 mérkőzésen láthatjuk majd a játékosok kezében – és reményeik szerint legtöbbször a hálóban.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a torna hivatalos sorsolásán jelentette be, hogy továbbra is a dán SELECT Sport labdáját, az Ultimate iBallt szerepelteti az eseményen. A 2016-os női Európa-bajnokság óta ezzel a céggel dolgozik a szövetség, a januári Európa-bajnokság lesz sorozatban a hatodik EHF-rendezés alatt zajló torna, amelyen együttműködnek a sportszergyártóval.

Az Ultimate iBall a 2018-as női Eb-n debütált, a két évvel ezelőtti kontinenstornán is jól szolgált, a mostani tornára pedig természetesen egyedi arculatot kapott: a sötét és világoskék színek mellett a piros és a zöld is dominál, az EHF arculatához, valamint a rendezőországok zászlóinak színeihez igazítva.

Egy dán manufaktúrában készülnek a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság hivatalos labdái Forrás: Origo

A KINEXON-nal való partnerségnek köszönhetően a labdába chipet építettek be, amely valós időben mutatja a fontos adatokat: érzékeli a lövés elindítását, a labda sebességét és helyzetét. Ezeket az adatokat az EHF hivatalos csatornáin, a TV-közvetítések során ehet elemezni, de hasznosak lehetnek a helyszíni szurkolók számára is.

A labda rendkívül strapabíró műbőr anyagból készült, a belsejében lévő réteg biztosítja az optimális gömbformát. A speciálisan kifejlesztett, cápabőrre emlékeztető hab-anyag érzet biztosítja a megfelelő tapintást és tapadást. A labda könnyű és élénk mozgású, de egyensúlyt mutat, így a véletlenszerű mozgások egyáltalán nem jellemzőek rá.

Chippel is ellátták a 2022-es férfi kézilabda-Eb labdáját Forrás: Origo

„Ez egy fantasztikus labda nagyszerű kvalitásokkal, amelyeket bizonyított már a korábbi Európa-bajnokságokon és a legszínvonalasabb európai bajnokságokban is. 70 éve készítünk kézilabdákat, szóval azt gondolom, tudjuk garantálni a minőséget, az innovációt" – fogalmazott Peter Knap, a SELECT Sport ügyvezető igazgatója.

Az Európa-bajnokságot 2022. január 13. és 30. között rendezik Budapesten, Szegeden, Debrecenben, valamint Pozsonyban és Kassán. A magyar válogatott a budapesti csoportkörben Portugália, Izland és Hollandia ellen szerepel.