Az Antarktiszon tesztelik, hogyan lehet növényt termeszteni idegen bolygókon

antarktisz
A Déli-sark, mint fotós helyszín
Vágólapra másolva!
A jövőbeni élelmiszertermelés kérdéseire keresi a választ a NASA vendégkutatója, Jess Bunchek, aki a Marson és a Holdon hatékonyan megvalósítható zöldségtermesztést kutatja az Eden ISS projekt keretében az Antarktiszon felállított üvegházban.
Vágólapra másolva!

A 2022 elejéig tartó kutatássorozatban azt vizsgálják,

hogyan tudnak az űrhajósok salátát, uborkát, paradicsomot, paprikát és gyógynövényeket beltéren termeszteni a legkevesebb idő- és energiafelhasználással.

A botanikus kutatóként dolgozó Jess Bunchek 2021 elején utazott az Antarktiszra és március végén kezdte meg kutatásait a NASA, valamint a Német Repülési Központ (DLR) együttműködésében.

Különleges kísérletnek ad otthont a Déli-sark Forrás: Michael Lodge/Shutterstock

A kutató nemcsak a növényfajokat, -fajtákat, hanem a lehetséges klímaszabályozási technológiákat is teszteli - emeli ki a Magyarmezogazdasag.hu.

Miután a DLR csapata átalakította az Eden ISS kutatási területet, Bunchek elvetette az első magokat, néhány nappal ezelőtt már betakarították az első salátát, retket és fűszernövényt. Az együttműködés során rögzítik és összehasonlítják az antarktiszi üvegházi körülmények között nevelt növényfajták növekedését és hozamát.

Emellett kiemelten vizsgálják, hogy a növények termesztésekor mely mikrobák szaporodnak a leginkább az üvegházban.

Tesztelik azokat az öntözési lehetőségeket is, amelyek súlytalanság esetén is működnek.