Egy fontos fém lehet a kriptovaluták alternatívája, de az nem az arany

réz helyett festett kő
Copper Cathodes Pack on Pallets Of Escondida in The Port Of Antofagasta. (Photo by Oliver Llaneza Hesse/Construction Photography/Avalon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban, ahogy a kriptovaluták árfolyama masszív szárnyalásnak indult, gyakran merült föl a kérdés, hogy a kriptovaluták tölthetik-e be a jövőben az arany szerepét elsődleges menedékeszközként. A Goldman Sachs elemzői szerint azonban úgy tűnik, téves a kérdés, mivel nem is az arany a legizgalmasabb eszköz, amelyhez a kriptovalutákat viszonyítani kellene.
Vágólapra másolva!

Ahogy a világgazdaságban megemelkedtek az inflációs várakozások, a kriptovaluták pedig egyre népszerűbbek és elfogadottabbak lettek a befektetők körében, elemzők egész sora vetette fel, hogy lehetséges-e, hogy idővel a kritptovaluták átveszik az arany helyét a menedékeszközök piacán.

Vagyis a kérdés az volt, elképzelhető-e, hogy végül a bitcoin és társai lesznek a legnépszerűbb eszközök az infláció és az általános piaci felfordulások közepette.

A Goldman Sachs nyersanyagpiaci elemzői szerint azonban nem egészen jó a kérdés. Miként a csapat vezetője, Jeff Currie elmondta, szerintük sokkal inkább a rézzel kellene összevetni a kriptovalutákat – írja a CNBC.

Lehet, hogy nem is helyes összevetni a kriptovalutákat az arannyal Forrás: Shutterstock

Az elemzés azon alapul, hogy ha megnézzük az arany és a kriptovaluták teljesítményét a közelmúltban, akkor nagyon eltérő mozgásokat láthatunk. A sárga nemesfém árfolyama április eleje óta közel 200 dollárral emelkedett (unciánként), négy hónapos csúcsra drágulva. Ebben közrejátszott a gyengülő amerikai dollár, illetve a növekvő kereslet is, ahogy az inflációs várakozások (elsősorban az USA-ban, de világszerte máshol is) megemelkedtek a befektetők körében.

Mindeközben a legnépszerűbb kriptovaluták teljesítménye messze nem volt ilyen egyértelmű. Sőt, a bitcoin bár 2021 egészében eddig 25 százalékos pluszban van, ha csak az elmúlt három hónapot nézzük, akkor 25 százalékos árfolyamcsökkenést láthatunk.

Mi több, az idei május a bitcoin történetének második legrosszabb hónapja volt.

Következésképpen, a Goldman elemzői szerint hibás csupán általában tekintetni a kriptovalutákra mint menedékeszközökre, amelyek stabil befektetést jelentenek a növekvő infláció ellen.

A kriptovaluták megítélése sokban múlhat az infláció megítélésén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha viszont a réz mozgásával vetjük össze a bitcoin teljesítményét, akkor sokkal erősebb korrelációt látunk. A réz árfolyama május közepén mindenkori csúcsra emelkedett, majd onnan éles csökkenésnek indult a rákövetkező hetekben, és csak a múlt héten volt képes némileg visszapattanni.

Sőt, ha a bitcoin 10 évre visszamenő mozgását nézzük, akkor a Goldman szerint az látszik, hogy egy úgynevezett kockázatvállaló inflációs fedezékről van szó – ahogy a réz esetében is. Ezzel szemben az arany egy kockázatkerülő inflációs fedezék.

A két kategória közötti különbség az infláció megítélésében van. Miként Currie kiemelte, létezik „jó infláció", amit a kereslet megemelkedése fűt. Ilyen inflációs helyzetben vonzó fedezékeszköz a bitcoin és a réz.

Ezzel szemben a „rossz infláció" az, amikor a kínálat csökken, és ezért emelkednek az árak. Ilyenkor a befektetők inkább aranyat vásárolnak, hogy védjék magukat.

A bitcoin mozgása sokban hasonlít a rézéhez Forrás: Glencore

Jelenleg pedig mindkét értelmezési keret működik a piacon – mondja Currie. Azok a befektetők, akik optimisták a világgazdasággal kapcsolatban, és a koronavírus-járvány utáni felívelésre fókuszálnak, bátrabban fektetnek be, vagyis inkább a kockázatosabb eszközökre szavaznak, mint a bitcoin vagy a réz.

Akik viszont az olyan kínálati problémákra fókuszálnak, mint a globális chiphiány vagy a nyersanyagpiacon mutatkozó kínálati kiesés, azok inkább kockázatkerülő üzemmódba kapcsolnak, vagyis aranyat vesznek.

A következő hónapokban tehát várhatóan választ kapunk arra, hogy a befektetők hogyan kezelik a bitcoint, mindenesetre izgalmas lesz figyelni, hogy a különböző eszközök mennyire mozognak együtt a kriptovalutákkal.