Fontos üzenetet küldött a világnak az amerikai jegybank

Federal Reserve System, FED
The Federal Reserve System corporation is the central banking system of the United States in Washington on February 6, 2014.It was created on December 23, 1913, with the enactment of the Federal Reserve Act, largely in response to a series of financial crisis.The Federal Reserve System's structure is composed of the presidentially appointed Federal Reserve Board, the Federal Open Market Committee (FOMC), twelve regional Federal Reserve Banks located in major cities throughout the nation, numerous privately owned U.S. member banks and various advisory councils. Basri Sahin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete.
Vágólapra másolva!

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért, kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban

a tavaly március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatszintet, és megismételte, hogy mindaddig ebben a tartományban tartja a sávot, amíg a munkaerőpiacon el nem érik a teljes foglalkoztatottságot, illetve amíg az infláció el nem éri és mérsékelten meg nem haladja egy időre a 2 százalékot.

Nem változott a masszív eszközvásárlási program sem: a kincstárjegyek esetében havi legalább 80 milliárd dolláros, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig havi legalább 40 milliárd dolláros ütemben folytatja eszközvásárlásait a Federal Reserve.

Az egyhangúlag meghozott döntéseket ismertető közleményében a nyíltpiaci bizottság megismételte, hogy kész teljes eszköztárát bevetni az amerikai gazdaság támogatására "ebben a kihívásokkal teli időszakban", elősegítve ezáltal kettős mandátumának megvalósítását, az árstabilitás mellett a teljes foglalkoztatottság elérését.

A Fed azt akarja elérni, hogy hosszabb távon elérjék a 2 százalékos inflációt és a teljes foglalkoztatottságot.

A Fed washingtoni székháza Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Mivel a pénzromlás üteme tartósan e hosszabb távú cél alatt maradt, a nyíltpiaci bizottság arra törekszik, hogy az infláció egy ideig mérsékelten 2 százalék fölött álljon, de idővel átlagosan 2 százalékos legyen, és a hosszabb távú inflációs várakozások továbbra is 2 százalékon maradjanak. A testület jelezte, hogy ezen célok eléréséig fenn szándékozik tartani a laza monetáris politikát.
A Fed megítélése szerint az amerikai gazdaság és a foglalkoztatás mutatói erősödtek, de a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatok teljesítménye gyenge maradt a javulás ellenére is, miközben az infláció emelkedett, jórészt átmeneti tényezők hatására. A gazdaság pályájának alakulása jelentősen függ a koronavírus-járvány alakulásától. A védőoltási kampányban elért eredmények valószínűleg tovább csökkentik a közegészségügyi válság gazdaságra gyakorolt hatását, de a gazdasági kilátásokat fenyegető kockázatok továbbra is fennállnak.

A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy továbbra is nagy figyelmet fordít a friss információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatására, és készen áll arra, hogy szükség esetén kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják céljainak elérését.

A kamatdöntő ülés után kiadott

friss gazdasági előrejelzésében a nyíltpiaci bizottság a márciusi várakozásaihoz képest jelentősen javította a gazdasági növekedésre és az infláció alakulására vonatkozó számokat,

míg a FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) arról tanúskodik, hogy a többség 2022-ben is zéró közeli kamatszintre számít. A jegybankárok friss előrejelzésének mediánja szerint az irányadó kamat idén és jövőre nem változik, 2023-ben viszont 0,6 százalékra emelkedik. A márciusi prognózishoz képest a 2023-es évre vonatkozó várakozás 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a hosszabb távú várakozás 2,5 százalék maradt.

A Fed Kormányzótanácsának hivatalos pecsétje Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) idén 7,0 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal, 2023-ben pedig 2,4 százalékkal növekedhet a FOMC-tagok új prognózisa szerint. A márciusi előrejelzéshez képest az ideit 0,5, a 2023-ast pedig 0,2 százalékponttal javították, míg a jövő évi nem változott.

A munkaerőpiacon enyhe javulás várható. Az előrejelzések mediánja szerint a munkanélküliségi ráta idén 4,5 százalék, jövőre 3,8 százalék, két év múlva 3,5 százalék, hosszabb távon pedig 4,0 százalék lehet. Márciushoz képest csak a jövő évre vonatkozó prognózis javult hajszálnyit, 0,1 százalékpontot.

A személyes fogyasztói kiadások árindexét idén 3,4 százalékra, jövőre 2,0 százalékra, 2023-ra pedig 2,2 százalékra várják.

A márciusi mediánhoz képest az idei várakozás egy teljes százalékponttal emelkedett, a következő két évre pedig 0,1-0,1 százalékpontot. Hosszabb távon továbbra is 2,0 százalékot valószínűsítenek a jegybankárok.

Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén 3,0 százalék, a következő két évben pedig 2,1 százalék lehet. Márciushoz képest az idei érték 0,8 százalékkal, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal magasabb.

A kamatdöntő ülés után kiadott közlemény és friss gazdasági előrejelzés hatására csökkentek az irányadó New York-i tőzsdeindexe, a tízéves amerikai államkötvényhozamok pedig 1,49 százalékról 1,55 százalékra kúsztak fel.