Hatalmas üzletre készül a kínai fuvarmegosztó óriás

Didi kínai autómegosztó
--FILE--A Chinese mobile phone user uses the mobile app of taxi-hailing and car service Didi Chuxing on his smartphone in Nanchang city, east China's Jiangxi province, 7 September 2018. China's Didi Chuxing is fighting fires at home around passenger safety, but overseas the ride-hailing giant has moved into another new market after its taxi-booking service began operations in Japan. The service has gone live in Osaka, the city of nearly nine million people, and parts of the surrounding area including Kansai International Airport. The Didi Japan app links passengers up with drivers from 10 local taxi companies, and Didi said it will use an AI-based dispatch and fleet management system for efficiency.
Vágólapra másolva!
A Didi kínai fuvarmegosztó óriás az USA-ban tervez részvényeket kibocsátani, amivel több mint 4 milliárd dollárnyi tőkét szerezhet a befektetőktől. Ezzel a vállalat az idei év egyik legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátást hajthatja végre.
Vágólapra másolva!

Hatalmas üzletre készül az USA-ban a Didi kínai fuvarmegosztó óriás. A vállalat a hivatalosan benyújtott dokumentumok szerint 288 millió darab amerikai letéti bizonylatot (American Depository Share, ADS) tervez kibocsátani az amerikai tőzsdén. Az ADS olyan forgatható értékpapír, amely egy külföldi vállalat részvényeit képviseli.

A kibocsátott papírok 72 millió darab A osztályú hagyományos részvénynek felelnek majd meg

– írja a CNBC.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek beadott dokumentáció szerint a Didi 13-14 dollár közti árfolyamon dobná piacra a papírjait, amivel a vállalat értéke 60 milliárd dollár lenne.

Az idei év egyik legnagyobb részvénykibocsátására készül a kínai Didi Forrás: AFP/Imaginechina/Da Qing

Amennyiben a skála felső végén értékesítenék a részvényeket, úgy a kibocsátás több mint 4 milliárd dolláros tőkeemelést jelentene a kínai cégnek. Ezzel pedig a Didi az egyik legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) hozná tető alá ebben az évben.

A 2012-ben alapított Didit jelenleg az öt legnagyobb startup között jegyzik a világban, és olyan befektetők állnak mögötte, a SoftBank, az Uber vagy a Tencent.

A Didi tavaly 21,6 milliárd dolláros bevételt ért el a beszámolója szerint, és az elmúlt negyedévben már nyereségről számolt be. Vagyis biztos, hogy a befektetők árgus szemekkel figyelik majd a nagy üzletet.

Bár az IPO egyelőre stabilnak tűnik, a múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy a kínai versenyhatóság (SAMR) vizsgálja, hogy visszaélt-e a piaci erőfölényével. Az Ant Group tavaly megtámadott IPO-ja után pedig egyesekben felmerült, hogy akár a Didi üzlete is kétségessé válhat, de a most benyújtott dokumentációk inkább arra utalnak, hogy zöld jelzést kaphat a fuvarmegosztó.