Tudja-e, hogyan találják meg a kutató-mentő kutyák a túlélőket?

kereső-mentő kutya
A bombakereső vagy romkutató kutyák 100%-os megbízhatósággal tudják jelezni, hogy az adott épület biztonságos-e, maradt-e ember a romok alatt
Vágólapra másolva!
Miközben a katasztrófavédelem munkatársai végzik a mentési műveleteket egy összeomlott, tizenkettő emeletes társasház épületében, a szakemberek kutató-mentő kutyákat visznek a helyszínre, hogy segítsenek megtalálni a túlélőket. De vajon hogyan bukkanak rájuk ezek a szakképzett négylábú segítőtársak?
Vágólapra másolva!

Túlélőket kerestek a romokban

A kutató-mentő kutyák hatékony segítségére tudnak lenni a mentőcsapatoknak. Nélkülözhetetlen munkát végeznek többek között egy összeomlott épületben a túlélők utáni keresés során, de gázrobbanásnál és erdőben is nagy hatékonysággal alkalmazzák őket.

Száz százalékos megbízhatósággal tudják jelezni, hogy az adott épület biztonságos-e, maradt-e ember a romok alatt, nincs-e elrejtve robbanószer.

A mentőkutyák egyszerre több területen is remekelnek Forrás: Muro /Happy Dog Institute

– mondta Sinead Imbaro, a K-9 alakulat kiképzője a National Geographic online portálnak.

Miamiban például közvetlenül az egyik tizenkettő emeletes épület összeomlása után a helyszínre érkeztek az éjszaka közepén, és túlélőket kerestek a romokban. A sötétben sajnos kevés nyomra bukkantak, ám másnap „teljes munkaidőben" visszatértek a helyszínre.

A kutyák kiképzése egy-egy ilyen küldetésre hosszadalmas, nehéz és költséges folyamat.

A szakemberek szerint legalább másfél-két évbe telik, amíg a kutya és a gazdája „küldetésre kész" lesz. A végeredmény azonban megéri: ezek a kutyák segítenek életeket menteni.

A keresés játékként indul

A mentőkutyák sokféle kutyafajta egyedei közül kerülhetnek ki, és különféle viselkedésekre képezik ki őket. Egyes négylábú segítők az emberek illatát – például a leheletet vagy testszagot – keresnek egy adott területen, míg

a „hagyományosabb" kutató-mentő ebeket nyomkövetésre tanítanak be, amelyek képesek egy eltűnt ember útját követni.

Néhány állat csónakokból is képes dolgozni, amelyek segítenek megtalálni az emberi maradványokat a víz alatt.

Vannak köztük rendőrkutyák, személykeresők, drogkeresők, romkutatók, de vízi bevetésre alkalmas állatok is Forrás: Alpha Search and Recovery

– mutatott rá Bev Peabody, kutyakiképző. – A játék pedig kihívást jelent az állatok számára.

Peabody a kaliforniai Rescue Dog Association szervezet alapító tagja.

A teljes mértékben önkéntes szervezet az ország legnagyobb kutatócsoportja.

A szakember szerint a pozitív megerősítés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kutyák lelkesek legyenek a keresés során.

– magyarázta a kutyakiképző. – Aztán megünnepeljük és megdicsérjük őket, és ez valóban visszahozza a munkakedvüket.

A bombakereső vagy romkutató kutyák 100%-os megbízhatósággal tudják jelezni, hogy az adott épület biztonságos-e, maradt-e ember a romok alatt Forrás: SMITHSONIANMAG.COM

Ezt a képzési technikát terepen is alkalmazzák. Ha egy kutya egy egész napon át kereső munkát végez, ám az végül sikertelenül ér véget, az állat kezelője „elrejthet" valakit, amivel lehetővé teszi a kutya számára, hogy

perceken belül felkutassa az illető nyomát.

Ezáltal biztosítja az eb számára, hogy sikeres megtalálással és a vele járó jutalmakkal fejezze be a napot.

Munkájukat világszerte elismerik

Miután a kutató-mentő kutyák is egy-egy gazdához tartoznak, ezért ugyanolyan érzelmeket és személyiséget mutatnak, mint más négylábú társaik. A kiképzők ezért folyamatosan ellenőrzik a tulajdonosaik fizikai és érzelmi állapotát, míg a kutya általában kötélhúzást játszik, vagy megszerzi a kedvenc játékát.

Ezeket a munkakutyákat ugyanúgy meg kell dicsérni egy-egy sikeres feladat elvégzése után.

Ráadásul az általuk megmentett túlélők is nagyon hálásak az állatoknak. Peabody szerint ilyenkor a kutyák tudják, hogy jó munkát végeztek. Ez számukra játék, de az emberek számára komoly.

A mentőcsoportok személykeresési akciói 80%-ban sikeresek, részben a dolgozó kutyáknak köszönhetően Forrás: Pinterest

– magyarázta a szakember. – Még az is egyfajta játék a kutyának, amikor egy csónakázási baleset esetén keresnie kell a megfulladt áldozatot.

Hozzátette: ez lelkileg elég megterhelő a mentőcsapatoknak, de az ebek ugyanúgy megkapják a jutalmukat és a dicséretet. A kutató-mentő kutyák munkája azonban szerencsére sokszor inkább boldog véget ér.

– emlékeztetett Peabody. – Öt napig voltam ott, és a kutyák nyolc túlélőt találtak a romok alatt.

A hatalmas földrengés után a katasztrófák és balesetek áldozatainak felkutatását elősegítő kutató-mentő kutyák munkáját világszerte elismerik.