Meglepő, de erőre kapott a venezuelai olajkereskedelem

Horizontal An oil drilling rig in the Junin 10 field in the Orinoco Oil Belt, in Anzoategui, Venezuela on January 24, 2012. The Venezuelan government is launching a plan to increase by 40% the oil production in the oil rich Orinoco Belt (East) in 2012.  A
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Megugrott Venezuela olajexportja a múlt hónapban, ahogy a kereskedők lendületesen adták el az országban megtermelt kőolajat a kínai vevőknek. A mostani felpattanást egy új adó bevezetése előtti roham eredményezte, de Venezuela vezetése optimista a jövővel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megugrott a múlt hónapban az Ázsiába irányuló venezuelai olajexport, köszönhetően annak, hogy a kereskedők igyekeztek kihasználni a kínálkozó lehetőséget, még június 12. előtt. Akkor lépett életbe ugyanis egy új kínai importadó, amely 40 százalékkal emelte meg az országba érkező kőolaj árát – írja az RT.com.

Ennél is izgalmasabb viszont, hogy rég nem látott növekedés mutatkozott a venezuelai olajkitermelésben is. Ez elsősorban annak volt betudható, hogy a Petróleos de Venezuela (PDVSA) állami olajtársaság, a TotalEnergies, valamint a norvég Equinor közös projektje újraindult.

A Reuters adatai szerint a PDVSA a múlt hónapban napi 631.900 hordó kőolajat exportált, ami 6,5 százalékos növekedés volt májushoz képest, és 66 százalékos bővülés 2020 júniusához viszonyítva.

Néhány héttel ezelőtt pedig Venezuela olajminisztere, Tareck el Assaimi a Bloombergnek azt mondta, a kormány jelentős beruházásokkal támogatja az ország olajkitermelésének felpörgetését, és a cél az, hogy az év végére megnégyszerezzék a kibocsátást.

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció Forrás: Shutterstock

A Bloomberg által megkérdezett elemző szerint azonban szinte lehetetlennek tűnik, hogy a latin-amerikai ország 2021 végére napi 1,5 millió hordós kitermelést hozzon össze.

Ennek oka, hogy az ország olajkibocsátása 2014 óta folyamatosan csökken, és egyszerűen nincs annyi működő olajfúró torony, amely fedezni tudná a kitermelést

– mondta Francisco Monaldi, a Rice University venezuelai olajiparra szakosodott kutatója. A szakember szerint a kormányzat terve még középtávon is nagyon nehezen volna kivitelezhető, nemhogy az idei év végére.

Idén, korábban, a PDVSA úgy számolt, hogy összesen 58 milliárd dollárnyi beruházásra volna szükség ahhoz, hogy Venezuela olajkitermelése elérje az 1990-es évek végén tapasztalt szinteket. 1998-ban az ország napi 2,3 millió hordós kibocsátást produkált. A vállalat közölte, a terveik szerint hazai és külföldi vállalatoktól is szereznének beruházásokat a következő időszakban.