Pokollá teheti a munkát egy rosszul megválasztott egér

egér, mad catz
Mad Catz RAT Pro X.
Vágólapra másolva!
Sokan nem gondolnak bele, de a számítógép használat során nem csak pusztán maga a számítógép, illetve a képernyő játszik létfontosságú szerepet, hanem a különféle beviteli eszközök is. Emiatt a billentyűzetre és az egérre rengetegen nem is fordítanak figyelmet, pedig egy megfelelő termék kiválasztásával sokkal-sokkal komfortosabb és hatékonyabb lehet a munka, illetve szórakoztatóbb a használat. Mostani cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy segítsünk az egérvásárlásban, azaz, hogy áttekintsük, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, mire kell figyelni egy ilyen eszköz beszerzése során.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb szabályok

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindenképpen igyekezzünk élőben is kipróbálni a kinézett, megvásárlásra szánt modellt. Egyszerűen vannak olyan dolgok, amelyeket a szikár technológiai specifikációkból nem tudhatunk meg.

Azaz, hogy milyen érzés megfogni az egeret, milyen a tapintása, mennyire kényelmes, és mennyire esik kézre.

Ez utóbbira különösen érdemes odafigyelni, hiszen ha egy olyan perifériát vagyunk kénytelenek használni, amely "nem esik jól" a kéznek, terheli azt, vagy természetellenes szögbe kényszeríti az ujjakat, akár komoly ízületi problémákat is okozhat. És persze az sem mellékes, hogy előfordulhat, hogy napi 8-10 órán keresztül egérhez van láncolva az ember, tehát nem mindegy, hogy hogyan telik ez az idő.

Elképesztő egereket találhatunk, ha a játékosoknak kifejlesztett készülékek közt keresgélünk. Forrás: Origo

Emellett szintén nagyon lényeges, hogy próbáljunk mindig valahogy valamilyen egérpaddal dolgozni. Ez pár száz forintos tétel, de sokkal, sokkal pontosabbá teheti a vezérlést, egy egér életciklusára is jó hatással van, magyarul később romlik el a masina. Ráadásul a csuklót is kíméli, ami szintén nem lényegtelen szempont.

Kialakítás

A tradicionális felépítésű modellek mellett találhatóak úgynevezett hanyattegerek is. Ezeknél egy nagy görgővel kell irányítani a kurzort, ami egyesek szerint kényelmesebb, mint a hagyományos tologatós megoldás. Viszont ez a módszer csak általános használatra, illetve irodai alkalmazások futtatása során jöhet szóba. A játékhoz nagyon lassú, a precíz tervező szoftverekhez pedig nem elég pontos.

Így néz ki egy "hanyattegér". Forrás: Origo

A hagyományos egerek között vannak jobb- és balkezesek számára szánt darabok, illetve totálisan szimmetrikusak, amelyek mindenki által egyaránt használhatóak. Ennek a vásárlás előtt érdemes alaposan utána nézni, nehogy a doboz kibontása után döbbenjen rá valaki, hogy használhatatlan terméket szerzett.

Súly és méret

Érdemes figyelmet fordítani a súlyra is, hiszen akadnak kifejezetten súlyos darabok is. Ezeket pedig egy gyengébb felhasználó, tehát például egy törékeny hölgy vagy gyerek nem tudja annyira komfortosan használni.

Az ergonómiára is figyelt egy pár cég. Forrás: Origo

A méret szintén érdekes kérdés. Az apró, miniegerek értelemszerűen nagyon jól hordozhatóak, ami ha tárgyalásra kell menni, ki ügyfélhez, vagy csak a nyaralásnál kincset érhet. Viszont az is tény, hogy ezek hosszú távon nem használhatóak normálisan. Kifejezetten komoly kényelmi kompromisszumok megkötésére késztethetik a felhasználókat, amit mindenképpen érdemes elkerülni.

Vezeték vagy vezeték nélkül?

A vezeték nélküli egerek értelemszerűen rendelkeznek azzal az előnnyel, hogy nem kell számolni a zavaró kábellel, ami nagy szabadságot ad. Viszont cserébe jellemzően nehezebbek, drágábbak, figyelni kell az akkumulátorukra, és lassabbak.

Az első egér még nem volt olyan futurisztikus, mint egyes mai modellek... Forrás: Wikipedia

Ez utóbbi csak millisecundomokban(ms) mérhető késleltetést jelent, viszont a játékosok számára ez is döntő lehet. Már vannak olyan megoldások, mint a Logitech-féle Lightspeed támogatású digitális rágcsálók, amelynél kiküszöbölték ezt a problémát, azonban ennek ára van, hiszen ezek a készülékek kegyetlenül drágák.

Felbontás

Az egerek felbontását DPI-ben (Dot Per Inch) adják meg, ami arról tájékoztat, hogy mennyire érzékeny és gyors egy egér. A 2000 DPI feletti értékek már jónak számítanak, ezeknél a masinákkal e téren biztosan nem lehet semmi probléma, és akár játékra is alkalmasak lehetnek.

Programozható gombok

Ez talán apróságnak tűnik, pedig nagyon hasznos extra szolgáltatás, amely nem is jár akkora plusz költséggel. A programozható, vagy úgynevezett makró gombokhoz gyakorlatilag hozzárendelhető bármilyen feladat, ami így értelemszerűen azonnal elérhető, gyorsan és kényelmesen.

Akár tíznél is több programozható gomb lehet egy komolyabb egéren. Forrás: Origo

Ha valaki ilyen gombokkal ellátott egérrel bír, akkor azokat a vezérlő szoftverben (driver) állíthatja be. Ezt vagy egy CD lemezen adják a dobozban, de természetesen az eszköz első csatlakozásánál automatikusan telepítésre kerül, amennyiben van élő internetes kapcsolat.

LED-ek

Már vannak olyan egerek, amelyek rendelkeznek színes LED-ekkel, aminek köszönhetően karácsonyfákat megszégyenítő villogásra képesek. Ez az esztétikán kívül egyéb hozzáadott értékkel nem bír, csak az árat dobja meg egy kicsit.

Jó márkák

A nagyobb, ismertebb márkák termékeivel a véleményünk szerint nem lehet hibázni. Ilyenek többek közt a Logitech, az Asus, a Razer, az MSI, a Dell vagy SteelSeries.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!