Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Wimbledon - Djokovic 20. diadalával utolérte Federert és Nadalt

Novak Djokovic tenisz Wimbledon
Serbia's Novak Djokovic slips on the grass as he plays a return against Britain's Jack Draper during their men's singles first round match on the first day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on June 28, 2021. (Photo by AELTC/David Gray / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A világelső szerb Novak Djokovic nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben 6:7 (4-7), 6:4, 6:4, 6:3-ra legyőzte az olasz Matteo Berrettinit, és 20. Grand Slam-trófeájával utolérte az örökrangsor élén Roger Federert és Rafael Nadalt.

A belgrádi sztár a 30. GS-fináléjában szerepelt, és idén nem titkoltan a "Golden Slam" a célja, amely a négy nagy torna egy éven belüli megnyerése mellett az olimpiai aranyérmet jelenti. Erre eddig csak a német Steffi Graf volt képes a sportág történetében 1988-ban. A 34 éves Djokovic már megnyerte 2021-ben az Australian Opent és a Roland Garrost is, és legutóbb 1969-ben volt arra példa, hogy férfi játékos megnyerje az év első három GS-tornáját.

A hetedik kiemelt Berrettini az első olasz bajnok lehetett Wimbledonban, ahol az első GS-döntőjében lépett pályára. A legutóbbi olasz férfi GS-finalista Adriano Panatta volt az 1976-os Roland Garroson. A 25 éves római teniszező főként 220 kilométer/óra feletti adogatásaira épített, ezt jelezte az eddig ütött 101 ásza is.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, mindkét korábbi összecsapásukat Djokovic nyerte, de füvön még nem találkoztak.

A világelső kettős hibákkal kezdett, de ellenfele megingásai révén 3:1-nél már brékelőnybe került, majd 5:2-re elhúzott. Ekkor azonban váratlan fordulat következett, ugyanis a szerb nem tudta kiszerválni a szettet, a játszmalabdát hárító Berrettini visszabrékelt, és kiegyenlített (5:5). A rövidítésben 3-3 után a címvédő már csak egy pontot tudott hozni, riválisa pedig egy ásszal lezárta a 70 perces szettet.

A folytatásban szinte új meccs kezdődött, Djokovic alig hibázott, míg Berrettini elvesztette a fonalat, és hamarosan 0:4-re állt. Djokovic 5:2-nél még egyszer elbukta az adogatását, majd negyedik szettlabdáját értékesítve egyenlített. A római teniszezőt kissé zavarhatta a combján lévő kötés, de nem kért ápolást.

A harmadik felvonásban a hallatlan elszántsággal játszó szerb 2:1-nél brékelt, majd két bréklabdát hárítva menetelt el 5:4-ig. Itt nem torpant meg, 30-ra hozta a szerváját, és már csak egy szettre volt a diadaltól.

A negyedik játszmában a világelső gyakran méltatlankodott, a borításra panaszkodott, de néhány elképesztő labdamenetben rendre meggátolta, hogy az olasz brékelje őt. Djokovic ezúttal 3:3-nál vette el a fokozatosan "elfogyó" ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját, és innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 3 óra 24 percig tartott.

A pályafutása 85. tornagyőzelmét begyűjtő Djokovic 20. Grand Slam-trófeája mellé 1,7 millió fontot (704 millió forint) kap, és utolérte az örökrangsor élén a svájci Roger Federert, illetve Rafael Nadalt.
Djokovic 1969 óta az első férfiként nyerte meg az év első három GS-versenyét, az All England Clubban pedig hatodszor ünnepelhetett.

Eredmény, férfi egyes, döntő: Novak Djokovic (szerb, 1.)-Matteo Berrettini (olasz, 7.) 6:7 (4-7), 6:4, 6:4, 6:3

Mindent egy helyen az Eb-ről