Nagyot nőtt az építőipar termelése májusban

építőipar, építkezés, szerkezet, épület, munkások
Silhouette engineer standing orders for construction crews to work on high ground heavy industry and safety concept over blurred natural background sunset pastel
Vágólapra másolva!
Májusban 18,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, és a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 2,3 százalékkal haladta meg az előző havit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az épületek építése 38,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusi rendkívül alacsony szintet, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés

a múlt év azonos időszakához képest.

2021 májusában az előző év azonos hónapjához képest:

A három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 43,9 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építése 7,3 százalékkal kisebb lett. A speciális szaképítésben 22,9 százalékkal bővült a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 11,8 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 29,2 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. májusi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 11,3 százalékkal meghaladta a 2020. május végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,9, az egyéb építményeké 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, jelenti a KSH.