Orbán Viktor: Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban  
  ORBÁN Viktor Budapest, 2021. július 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország!
Budapest, 2021. július 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha Brüsszel nem támad meg bennünket, akkor nem lenne népszavazás – rögzítette szokásos reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Felidézte, a migránskvóták esetében egyszer már sikerült megállítanunk Brüsszelt.
Vágólapra másolva!

– mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Emlékeztetett: arra kérik Magyarországot, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. Normális esetben a magyar parlamentnek kellene törvényt alkotnia a kérdésben, mert ez nemzeti hatáskör – emlékeztetett a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ha Brüsszel nem támad meg bennünket, akkor nem lenne népszavazás.

Orbán Viktor: Ha Brüsszel nem támad meg bennünket, akkor nem lenne népszavazás Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arról is beszélt, hogy

és hozzátette, nehéz hónapok előtt állunk, szükség van a magyar emberekre, és az ő támogatásukra. Megnyerhetjük a csatát – mondta a kormányfő, és felidézte, a migránskvóták esetében sikerült megállítani Brüsszelt a fantasztikus népszavazási eredmény révén. – Akkor egész Európát a magyar népszavazók védték meg – mondta a miniszterelnök.

Kivennék a kezünkből a gyermekek nevelésének az ügyét

Azt írják, hogy be kell engedni a szexuális propagandát az iskolákba, tehát vitatják azt, hogy a szülőknek lenne a joga, hogy ő döntse el, mikor, milyen formában ismerteti meg a szexualitás kérdését – ismertette a bizottság jelentését Orbán Viktor. – Ezzel a lépéssel ki akarják venni a gyermekeink nevelését a kezünkből, mert Nyugat-Európában már így működik. A bizottság szerint vannak jogok, amelyek megelőzik a szülők jogát, de ezt mi nem fogadjuk el – rögzítette.

A magyarok szerint vannak a felnőttek és a gyerekek. A felnőttek a törvények keretei között azt csinálnak, amit akarnak, sőt, egymással is azt csinálnak, amit akarnak, de a gyermek az egy külön ügy. Számunkra ez nem szabadság, hanem életmódkérdés – hangsúlyozta.

jegyezte meg Orbán. – A liberalizmus a szabadság kiteljesítéséről szólt, ma viszont már a mi szülői szabadságunkat korlátoznák. A liberálisok a szabadság ellenségei lettek, de ők vannak többségben Brüsszelben. Mi, antikommunisták ugyanúgy harcolunk a szabadság ellenségei ellen, mint annak idején a kommunisták ellen – mondta a miniszterelnök.

A liberálisok a szabadság ellenségei lettek, de ők vannak többségben Brüsszelben Forrás: AFP/Hemis.fr/Bibikow Walter

Tisztelet

A nemzeteket tisztelni kell a kultúrájukkal és a történelmükkel együtt – fejtette ki a kormányfő, és hozzátette, mi európai népként elvárjuk a tiszteletet. Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a pénzügyi forrásokkal zsaroljanak bennünket. Egyetértés van a helyreállítási program gazdasági tartalmáról – mondta a miniszterelnök, és felhívta a figyelmet arra, a gyorsaság mennyire fontos a gazdaság helyreállítása esetében. Brüsszel most két hónap halasztást kér. – Tudják késleltetni a kifizetést, de nem tudják megakadályozni, mert nekünk ez a pénz jár – mondta Orbán Viktor.

Az idő számít – vélekedett a miniszterelnök, és hozzátette, egy magyar helyreállítási alapból megindítjuk a programokat. A gyermekvédelmi program elfogadása után hirtelen nagyon korruptak lettünk – mondta a miniszterelnök, aki szerint

A kormányfő kifejtette, hogy aki nem megy el, az rábízza a döntést másra. Most nem a népszavazás érvényessége a fő kérdés, hanem meg akarjuk védeni a törvényt. Ugyanígy volt a kvótareferendum esetében is. Most nem egy törvény megalkotását kell kikényszeríteni a Parlamenttől – tette hozzá.

Csak így lehet védekezni a delta variánssal szemben

Orbán Viktor közölte, hogy a Pegasus-üggyel kapcsolatban a belügyminiszter mindent elmondott.

A kormányfő szólt arról is, hogy akik túl vannak mindkét oltáson, azok a népesség 55 százalékát teszik ki. Európa legbiztonságosabb országa vagyunk, miközben a járvány negyedik hulláma elindult Nyugat-Európában. Ezért a járványt be fogják hurcolni Magyarországra.

Az oltások a súlyos megbetegedésekkel szemben megvédenek

– tette hozzá.

Csak az oltással lehet védekezni a koronavírus-járvánnyal szemben Forrás: MTI////Rosta Tibor

Orbán Viktor elmondta, hogy az Operatív Törzs jól döntött, hogy augusztus 1-től lehet harmadik oltást kérni. „Ebben Európában mi vagyunk az elsők. Most is az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, ezért felkeressük azt a 15 százalékot, aki nem oltatta be magát. A 12 év feletti gyermekeknél általános oltást indítunk a tanév kezdése előtt" – mondta.

Kiemelte: vonakodott, hogy kötelező oltás legyen az egészségügyben, de végül meggyőzték őt a tények. „Egyelőre nem lesznek korlátozások, de nem szabad ilyen időkben túlzottan magabiztos kijelentéseket tenni" – válaszolta a kérdésre, hogy elképzelhetőek-e a negyedik hullám kapcsán korlátozások.

Olimpia

A tokiói olimpia kapcsán azt mondta, hogy mindig fel fog kelni, de nem fog elmenni. Orbán Viktor közölte, egy olimpia nézők nélkül nem olyan, mint máskor. Ha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor lehetnének nézők - tette hozzá.