Vámos Márton: Számolgatni nem szeretünk, és nem is akarunk

-

ATTILA KISBENEDEK  /  AFP Horizontal WATERPOLO
Vámos Márton (balra) sokat tett a győzelemért
Vágólapra másolva!
Szombat délután a magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát a tokiói olimpia vízilabdatornájának 4. fordulójában, ezzel Märcz Tamás csapata bebiztosította a helyét a negyeddöntőben. A mérkőzés után Vámos Márton, Pásztor Mátyás és Märcz Tamás értékelt a vegyeszónában. Mindhárman a csapat remek védekezését emelték ki, a szövetségi kapitány pedig leszögezte, hogy a negyeddöntős ellenféllel kapcsoltban, ha akarna, se tudna számolgatni.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

„Van az élmezőnyben hét-nyolc csapat, itt bárki bárkit meg tud szorongatni. Nagyon kell koncentrálni, akkor is, ha több góllal vezetsz. Ezt a harmadik negyed végéig meg tudtuk valósítani, utána viszont visszavettünk támadásban, ami kihatott a védekezésre is. Buta gólokat kaptunk, ezért a végén talán izgulhatott a hazai nézőközönség, de be tudtuk húzni és fontos győzelmet szereztünk csapatformáló szempontból" – mondta Vámos Márton, aki két góllal járult hozzá a sikerhez.

„Tudtuk, hogy fizikálisan fel vannak készítve, hiszen szerb edzőjük van. Taktikailag is rendesen össze vannak rakva, de azért

A magyarok legközelebb az olaszokkal játszanak rangadót hétfőn délelőtt tíz órakor.

Vámos Márton (balra) sokat tett a győzelemért Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Ha ezt a játékot hozni tudjuk, és mindenki maximálisan koncentrál a védekezésre, akkor meg tudjuk verni az olaszokat is. De az utána lévő negyeddöntő a legfontosabb. Számolgatni viszont nem szeretünk, és nem is akarunk. Rióban sem tettük, pedig lehetett volna" – tette hozzá Vámos Márton.

Pásztor Mátyás közel tizenhat percet játszott, rengeteg dolgozott, és egy góllal vette ki a részét a győzelemből.

„Amerika nagyon jó csapat. Már az olaszok ellen is megmutatták, mit tudnak. Csak a meccs végén tudtak nyerni az olaszok. Arra készültünk, hogy aprólékosan megpróbáljuk ezt a meccset behúzni. A harmadik negyedben volt egy kis holtpontjuk, nekünk meg nagyon jól sikerült a védekezés, sok blokkunk volt, ami eddig nagyon hiányzott. A védekezésből szereztünk önbizalmat, így a támadójátékunk is gördülékenyebb lett.

Ez volt eddig a legjobb meccsünk. Most vagyunk nyolcvan százalék körül, és azt akarjuk elérni, hogy a negyeddöntőre legyen meg a száz százalék, amikor igazán vért kell inni. Mert ott bárki jön szembe, át kell gázolnunk rajta.

Ha az megvan, akkor minden álmunk teljesülhet" – mondta Pásztor Mátyás, aki az olaszok elleni rangadóról kiemelte, hogy még az olaszok sincsenek csúcsformában, de a meccs jó felkészülés lesz a negyeddöntőre.

Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint a csapatnak volt karaktere ezen a meccsen.

„Hasonló típusú volt, mint a görögök elleni meccsünk, de most nagyobb volt bennünk a tűz és az elszántság. Jó volt a védekezés, és az akarattal sem volt gond, úgyhogy tetszett, amit láttam" – kezdte az értékelést Märcz Tamás, aki elmondta, hogy már az olimpia előtt eldöntötte, hogy erre a meccsre csak Nagy Viktort fogja nevezni kapusként. "Nagyon jól védett. Felvette a meccs felelősségét. Szerencsére két jó kapusunk van. Vogel Soma és Nagy Viktor is jó formában van, szépen bele fognak lendülni a torna ritmusába."

Märcz Tamás elégedett a csapatával Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szövetségi kapitány szerint az volt a siker kulcsa, hogy a magyar csapat remek falat tudott felhúzni a kapu előtt, és a blokkok is jól sikerültek.

„Összhangban dolgoztak a játékosok a védekezésben, amikor meg hiba volt, akkor jött Nagy Viktor. Csak a támadásbefejezésekkel nem lehetek maximálisan elégedett. Volt egy szakasza a meccsnek, amikor már öt góllal vezettünk, itt tarthattuk volna az eredményt, ha gólra váltjuk a helyzeteinket, az emberelőnyeinket. Ebben mindenképpen várok előrelépést.

Märcz Tamás is hangsúlyozta már, hogy a negyeddöntőre szeretne százszázalékos csapatot.

„Nehéz százalékban kifejezni, de ma sokat kellett tennünk a sikerért. Persze, egy edző nagyon ritkán mondja azt, hogy ez száz százalék volt.

– tette hozzá Märcz Tamás, aki megmondta, hogy a negyeddöntővel kapcsolatban, ha akarna, se tudna számolgatni, mert hétfőn a magyar csapaté lesz az első meccs. De ez amúgy sem a magyarok stílusa.