Magyar fejlesztés segíti a mentális betegségek vizsgálatát

Humán microbiom, bélflóra conceptual illustration microbiome gut bacteria VIRUS microbes microbiota artwork
Emberi bélflóra számítógépes illusztrációja
Vágólapra másolva!
Idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát segíti egy új magyar orvostechnológiai fejlesztés. A kifejlesztett rendszerrel a bélflóra összetétele és a pszichés megbetegedések közötti összefüggések vizsgálhatók.
Vágólapra másolva!

A kifejlesztett rendszerrel a bélflóra összetétele és a pszichés megbetegedések közötti összefüggések vizsgálhatók - írta az InnovITech Kft. A közlemény szerint

a kettő összefügg, a bélflóra baktériumainak változásai akár a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, vagy a Huntington-kór kialakulásához is vezethetnek.

Az InnovITech abban bízik, hogy a feltárt eredmények segítenek jobban megérteni a szervezeten belüli kölcsönhatásokat, így javulhat a kezelések hatékonysága.

Emberi bélflóra számítógépes illusztrációja Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

– olvasható a cég honlapján. – Az eredményekről tudományos közleményben is be fogunk számolni.

A projekt összköltsége meghaladta a 250 millió forintot, olvasható a támogatást megítélő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) honlapján.

Az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó InnovITech egy debreceni egészségügyi szolgáltatóval, a UD-GenoMed Kft.-vel valósította meg a projektet. A konzorciumban a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is részt vett szakmai közreműködőként.

(MTI)