Már 400 ezer éve elkezdődhetett a tűzhasználat elterjedése

kőhasználat, tűz
Már 400 ezer éve tüzet gyújthattak az emberfélék
Vágólapra másolva!
A Leideni Egyetem és a holland Eindhoven Műszaki Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint az emberi evolúció széles körű kulturális elterjedésének első világos példája körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt történt. A tudósok erre a tűzhasználat régészeti nyilvántartásában bekövetkezett változások alapján jutottak.
Vágólapra másolva!

A lehetséges tűzhasználatra vonatkozó legkorábbi bizonyíték egyelőre kevés, a szakemberek szerint ezeket ráadásul nehéz megkülönböztetni a természetes tűzmaradványoktól. Egy új tanulmány azonban azt mutatja, hogy

számos, különböző típusú bizonyíték lelhető fel a 400 ezer évvel ezelőtti tűzhasználatról.

Ahogy arra a kutatók rámutattak: mindez geológiailag hasonló időben fordul elő az Óvilág nagy részein, Afrikában, valamint Nyugat-Eurázsiában és az emberfélék populációiban.

A kulturális viselkedés széles körű eloszlását a tudósok szerint többféleképpen is meg lehet magyarázni:

a több helyen bekövetkezett önálló feltalálással, a populációk mozgásával vagy a viselkedéssel kapcsolatos gének továbbadásával. A szerzők úgy gondolják, hogy különös tekintettel a széles körű környezeti változások hiányára, a terjedés gyorsaságára és a genetikai vagy fosszilis bizonyítékok hiátusára a emberfélék mozgásával kapcsolatban, a kulturális diffúzió a legvalószínűbb.

Már 400 ezer éve tüzet gyújthattak az emberfélék Forrás: Museum de Toulouse - CC BY-SA 4.0

Ezt az értelmezést alátámasztja a kőeszközök készítésének, a kovakő megmunkálásának viszonylag bonyolult, forradalmi módszere, az úgynevezett Levallois-technika némileg későbbi elterjedése ugyanazon a területen.

Ez kiegészíti a jelenlegi kutatásokat, amelyek azt sugallják, hogy az emberfélék populációi valószínűleg kulturális kölcsönhatásban voltak egymással. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a tűzzel kapcsolatos, egymásra ható viselkedés ráadásul kulcsfontosságú volt az emberi kulturális evolúcióban.

– mondta Eva van Veen, a Leiden Egyetem kutatója a HeritgeDaily online tudományos portálnak. – A kőeszközök másolása az emberi fejlődés korai szakaszában történt, és a tudomány a technológia kisebb mértékű elterjedésére utaló jeleket talált, amelyek valószínűleg mind az elterjedést, mind a népességmozgást magukban foglalják.

Hozzátette: a kulturális elterjedés körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt indult el, ami azonban jóval megelőzi a késő neandervölgyiekhez és a korai Homo sapiens-hez kapcsolódó kulturális virágzást.
A tudósoknak tehát tovább kell vizsgálniuk a tűz- és kőeszköz használat rendkívül gyors terjedését a kulturális mechanizmusok változásainak tükrében.