Schmidt Mária: Semmirekellő, hitvány alakok közel ötven évet vettek el tőlünk, magyaroktól

SCHMIDT Mária
Budapest, 2021. augusztus 23. Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Háza Múzeumban 2021. augusztus 23-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nehéz megérteni, miként hódolhat még ma is bárki ezeknek a diktatúráknak, hiszen azok pusztulásra ítélték közösségeiket, bőség helyett a javak hiányát idézték elő, egyenlőség helyett dupla fejadagot osztottak a mindenkori pártkádereknek, és egy olyan új uralkodó osztályt hoztak létre, mely tökélyre fejlesztette a gyanakvás és az általános besúgás rendszerét, miközben a legaprólékosabb, a legabszurdabb, a legmegalázóbb kényszerek pókhálójával szőtték át a társadalmat - mondta el Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen 2021. augusztus 23-án, a Terror Háza Múzeumban.
Vágólapra másolva!

A főigazgató beszédében kiemelte, hogy Magyarország történelmének több mint fél évszázadát írták előbb „mocskosfekete", majd vérvörös tintával.

Schmidt szerint

több mint két évtizedet kellett várni arra, hogy térségünk kezdeményezésére az Európai Unióban 2011-től végre közös emléknapon hajthassunk fejet a totális diktatúrák európai áldozatai előtt.

Nehéz megérteni, hogyan hódolhatnak emberek még ma is ezeknek a diktatúráknak

Az emléknap kapcsán kiemelte, hogy két diktátor és az általuk működtetett emberellenes rendszer kézfogására kell, hogy késztesse az embereket.

- mondta el. Hozzátette: ezek a totális hatalomra törekvő rendszerek már keletkezésük pillanatában megmutatták valódi arcukat, amint a kollektív megbélyegzésen, a gyűlöleten és kirekesztésen alapuló terrorrendszereik működésbe léptek.

Schmidt Mária kormánybiztos szerint nehéz megérteni, miként hódolhat még ma is bárki ezeknek a diktatúráknak,

Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Háza Múzeumban 2021. augusztus 23-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Semmirekellő, hitvány alakok közel ötven esztendőt vettek el tőlünk, magyaroktól

Schmidt Mária elmondta azt is, hogy a kommunista és náci hatalomgyakorlók addig ismeretlen arányban alkalmaztak erőszakot vélt és valós ellenségeikkel szemben, és követtek el tömegesen olyan bűntetteket, amelyek dimenzióira nehezen találni közös történelmünkben példát.

– szögezte le. A főigazgató szerint

Hozzáfűzte:

Soha többé nem jöhet vissza!

Schmidt szerint arra sincs mentség, hogy vannak ma is olyanok, akik ma ezeket a tetteket és szavakat relativizálják, átírják és elfogadtatni próbálják.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mécsest helyez el a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Háza Múzeumban 2021. augusztus 23-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A főigazgató beszédében kiemelte, hogy a diktatúrák lényegét világossá kell tenni, és ezt teszik a Terror Háza Múzeumban is. Azért teszik ezt, hogy megmutassák mindenkinek: ez az, ami nem jöhet vissza! Schmidt Mária szerint,

A főigazgató szerint komoly feladat és felelősség az, hogy megtegyenek azért mindent, hogy„a magyar iskolások egyértelmű és világos módon tanulják meg: a kommunizmus és a nácizmus és ezek minden rút leágazása ugyanabból a mételyből fakad. És ezt a mételyt úgy hívják: emberi gonoszság".

Schmidt Mária kiemelte, hogy voltak olyanok, akik felvették a harcot a diktatúrával szemben, és

a diktatúrák sarjadásának egyik oka a mellébeszélés, a zavart félrepillantások, az őszinteségtől való ódzkodás, a nyelv kisajátítása, vagyis a szavaknak az eredeti jelentéstől való megfosztása.

Ragaszkodunk szuverenitásunkhoz

Schmidt Mária kiemelte, hogy

Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Háza Múzeumban 2021. augusztus 23-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A főigazgató leszögezte, hogy térségünk népei nem véletlen, hogy több mint harminc évvel a kommunizmus megdöntése után foggal, körömmel ragaszkodnak szuverenitásunkhoz és történelmi gyökereinkhez.

Hozzáfűzte:

Nélkülözhetetlen tudás birtokában vagyunk

Schmidt szerint 1989-ben végre kimondtuk az igazságot 1956-ról is, és közösen meggyászoltuk az áldozatokat, miközben 2016-ban, a hatvanadik évfordulón először soroltuk fel az igazi hősök, a pesti srácok és lányok neveit.

– zárta szavait a főigazgató.