Csütörtökön véget érhet a német hadsereg mentőakciója Kabulban

Kabul, 2021. augusztus 25. Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 25-én. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő az előző nap bejelentette, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a főváros, Kabul repülőterére. A szóvivő szerint csakis a külföldi állampolgárok mehetnek a repülőtérre. MTI/EPA/Ahter Gulfam
Vágólapra másolva!
A kabuli nemzetközi repülőtér biztonsági helyzetének gyors romlása miatt már csütörtökön véget érhet a német hadsereg (Bundeswehr) embermentő művelete az afgán fővárosban - jelentette szerda este a Der Spiegel.
Vágólapra másolva!

A Der Spiegel értesülése szerint a német légierő (Luftwaffe) szállítógépei csütörtökön menekíthetnek ki utoljára embereket, és pénteken távoznak a műveletet biztosító katonák is, a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadászai és a különleges bevetési egység (Kommando Spezialkräfte - KSK) alakulatai.

A küldetést azért zárják le a tervezettnél hamarabb, mert már szinte lehetetlen bejutni a reptérre.

Már szerdán is a kapuk körüli térségre szóló konkrét terrorfenyegetés közepette zajlott a művelet, és az utóbbi napokhoz képest jóval kevesebb embert tudtak bevinni, mert a veszély miatt vissza kellett vonni a kapuktól a repteret üzemeltető nemzetközi erők katonáit, köztük a németeket.

A kabuli német nagykövetség egy szerdai körlevélben arra figyelmeztette a távozni szándékozókat, hogy "a kapuknál nagyon gyakran előfordulnak veszélyes helyzetek és fegyveres összecsapások", és "terrorfenyegetések is vannak".

Buszokkal sem igen lehet már kimenekítendő embereket eljuttatni a reptérre,

mert a gyülekezési pontok ismertek, és feldühödött tömegek demonstrálnak ezeken a helyeken - írta a Der Spiegel a hírportálján.

Kiemelték, hogy a német erők igyekeztek alkalmazkodni a helyzethez, így a KSK végrehajtott több sikeres akciót, amelyekkel különösen veszélyeztetett német állampolgárok kisebb csoportjait juttatták ki a városból a repülőtérre. Kedd este az amerikai partnerekkel együttműködve, egy amerikai helikopterrel szállítottak ki egy csoportot az egyik városi gyűjtőpontról. Azonban a feszült biztonsági helyzet miatt ezek az akciók is egyre nehezebbek.

Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 25-én Forrás: MTI/EPA/Ahter Gulfam

További fontos tényező, hogy a washingtoni vezetés augusztus 31-én tervezi kivonni a repülőtér katonai részét biztosító mintegy 6000 katonáját, és valamennyi partnernek, így a Bundeswehrnek is jelezték, hogy legalább 48 órával a teljes amerikai kivonulás előtt távozniuk kell. Ezért a Bundeswehrnek nem sok lehetősége maradt a mentőrepülések folytatására - írta a Der Spiegel.

A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjaik evakuálására.

Tízezer embert akarnak kijuttatni az országból. A Luftwaffe gépei Kabulból az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe menekítik őket, onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba. Ez a Bundeswehr történetének legnagyobb evakuációs művelete.

A Der Spiegel összesítése szerint az Airbus A400M típusú gépekkel szerda estig 34 alkalommal szállítottak embereket Kabulból Taskentbe, összesen 5193 főt.