Szenzációsan szerepelt a magyar csapat a tokiói paralimpia első hetében

DANI Gyöngyi; KRAJNYÁK Zsuzsanna; KOVÁCS Iván; VERES Amarilla
Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla (b-j) és edzőjük, Kovács Iván a kereksszékes vívás párbajtőr-csapatverseny csoportkörének végén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án. Csoportjában a harmadik helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe a magyar női párbajtőrcsapat
Vágólapra másolva!
Hat versenynap telt el az egy évet halasztott XVI. Paralimpiai Játékokból. A Magyar Paralimpiai Csapat három paralimpiai bajnoki cím mellett két ezüst- és két bronzérmet szerzett eddig, ezzel megszületett az 1972-es első érem után a sorrendben 150. magyar paralimpiai medál is.

Összesen 37 magyar parasportoló és egy guide kvalifikált az alábbi tíz sportágban a játékokra: kerekesszékes vívás, para-asztalitenisz, paratlétika, para-erőemelés, paraíjászat, parakenu, parakerékpár, parasportlövészet, paratriatlon és paraúszás.

Az érmek sorát Konkoly Zsófia nyitotta, mindjárt az első versenynapon, amikor 400 méter gyorson ezüstérmet szerzett. Nem kellett sokat várni az első aranyra sem, mivel a második napon Veres Amarilla - első magyar nőként, Szekeres Pál atlantai vívósikere után 25 évvel - nyert paralimpiai bajnoki címet kerekesszékes vívásban, írja összefoglalójában a Magyar Paralimpiai Bizottság összefoglalójában.

A Magyar Paralimpiai Csapat harmadik érmét Szvitacs Alexa szerezte asztaliteniszben, aki, miután az elődöntőben sajnos 3-2 arányú vereséget szenvedett, nem került a döntőbe, így bronzérmesként végzett. Osváth Richárd nagyszerű tőrözéssel tudta megismételni riói teljesítményét és lett újra ezüstérmes kerekesszékes tőrvívásban.

Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla (b-j) és edzőjük, Kovács Iván a kereksszékes vívás párbajtőr-csapatverseny csoportkörének végén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án. Csoportjában a harmadik helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe a magyar női párbajtőrcsapat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vasárnap kevesebb, mint fél óra leforgása alatt kétszer is aranyat ünnepelhettünk. Pálos Péter London után visszaült a trónra és újra paralimpiai bajnok lett egy végletekig kiélezett döntőben, ahol végül 3-2-es szettaránnyal nyert. Mindössze 26 perccel később pedig Illés Fanni ütött be elsőként a 100 méter mell döntőjében, folyamatosan, magabiztosan vezetve és szerezte meg az aranyérmét, amely egyben a Magyar Paralimpiai Csapat történetének 150. érme.

Ugyancsak vasárnap heroikus küzdelemben, több asszóban is hatalmas hátrányból fordítva vívta ki magának a bronzérmet a női tőrcsapat. A napot a Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Madarászné Dr. Mező Boglárka trió nyitotta, Bogit sérülése miatt menet közben Dani Gyöngyi váltotta.

A XVI. Paralimpiai Játékok második felében megkezdik szereplésüket a parasportlövők és a parakajakosok, valamint folytatják versenyeiket a paraúszók, paraatléták, a parakerékpárosok és csapatban a para-asztaliteniszezők is.

Az összes magyar eredmény, helyezés megtalálható napi bontásban honlapunkon, a hírek menüpontnál.

Aki követni szeretné a tokiói paralimpia eseményeit az megteheti a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság YouTube csatornáján található élő streamen, illetve a magyar érdekeltségű elődöntőket, döntőket az M4 Sport közvetíti.