Iker óriáspandák születtek a madridi állatkertben - fotó

Pandabébik születtek Madridban
Vágólapra másolva!
Óriáspanda-ikrek születtek hétfőn a madridi állatkertben - jelentette be az intézmény.
Vágólapra másolva!

A bocsok, amelyek nemét még nem tudták megállapítani a gondozók, az állatkertben élő nőstény, Hua Zsuj-ba és hím Ping Hszing ötödik és hatodik kölykei. A bocsok négyórás különbséggel láttak napvilágot. Az állatorvosok készen állnak arra, hogy megvizsgálják őket.

Hua szülése a vártnál nyugodtabb volt, mivel már tapasztalt anya - közölte az állatkert. Négy bocsa közül kettő 2010-ben született, ők is ikrek. Valamennyit már visszaküldték Kínába. Az intézmény egy videót is közzétett a bocsok születéséről, az egyik bocs látható is rajta néhány másodpercig, amíg ide-oda mozog, mielőtt anyja szájába veszi, majd ölében tartva nyalogatja.

A csengtui óriáspandakutató-központ két szakértőjét is elküldte Madridba, hogy segítsék a bocsok ellátását szoptatásuk első heteiben.

Az ikerpár alig néhány héttel az után jött világra, hogy Kínában is levették a veszélyeztetett fajok listájáról az óriáspandát, és átsorolták a sérülékeny fajok közé. A kategóriát az után változtatták meg, hogy

a vadon élő óriáspandák száma a több évtizedes fajvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően elérte az 1800-at.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már 2016-ben levette az óriáspandákat a veszélyeztetett állatok listájáról, és a sebezhetők közé helyezte őket. Akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések.