Kiderült, mely szervezetek gyűjtötték idén a legtöbb adó 1 százalékos felajánlást

ambulance mentő mentőautó OMSZ Országos Mentő Szolgálat
Vágólapra másolva!
Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei évben a személyi jövedelemadó bevallások kapcsán tett 1 százalékos felajánlásokról szóló listákat, vagyis azt, hogy az állampolgárok mely technikai számos illetve civil kedvezményezett szervezeteknek ajánlották fel adójuk 1 százalékát.
Vágólapra másolva!

A kiemelt költségvetési előirányzatként szereplő "Nemzeti Tehetség Program" feladatai számára ebben az évben mintegy 170 ezer fő összesen 1.127.273.788 forintot ajánlott fel. Technikai számmal rendelkező szervezetekként fogadhatják a felajánlásokat a feltételeknek korábban megfelelt vallási közösségek is. Ezek közül idén a legnagyobb összegű felajánlást a Magyar Katolikus Egyház gyűjtötte, pontosan 4.303.883.238 forintot. A Magyarországi Református Egyházat 1.816.766.365 forinttal, a Magyarországi Evangélikus Egyházat 508.118.968 forintnyi adófelajánlással támogatták az adózók. A támogatható vallási közösségek közül valamennyi, támogatást kapó szervezetnél átlépte a felajánlások száma a 100.000 forint összeget.

Az Országos Mentőszolgálat egyik autója Forrás:Nagy Boglárka - Origo

A civil kedvezményezettek körében az Országos Mentőszolgálat Alapítványa gyűjtötte idén a legtöbb felajánlást, 48.336 adózótól összesen 308.239.867 forintot.

A Világgazdaság összeállítása ezzel kapcsolatban megjegyzi: a koronavírus-járvány hatása itt is megmutatkozik, hiszen az elmúlt két évben több mint duplájára emelkedett az Országos Mentőszolgálat Alapítványára érkezett felajánlások összege. 2019-ben még 121 millió forint támogatást kaptak.

A második legtöbb támogatást kapó szervezet a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, 208.670.977 forinttal, míg a Bátor Tábor Alapítvány a harmadik helyen 134.439.044 forintot gyűjtött.

A NAV tájékoztatása szerint kimutatásuk tartalmazza a kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét, a kedvezményezettet megillető összeget és a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számát. A kimutatás pdf. és xls. formátumban tölthető le.

A NAV a kimutatásban szereplő regisztrált civil kedvezményezetteknek hivatalból teljesíti a kiutalást.

Azonban, ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki - teszik hozzá.