Újabb embereket evakuáltak La Palma szigetén a vulkánkitörés miatt

vulkánkitörés La Palma Cumbre Vieja
Mount Cumbre Vieja erupts in El Paso, spewing out columns of smoke, ash and lava as seen from Los Llanos de Aridane on the Canary island of La Palma on September 19, 2021. - The Cumbre Vieja volcano erupted on Spain's Canary Islands today spewing out lava, ash and a huge column of smoke after days of increased seismic activity, sparking evacuations of people living nearby, authorities said. Cumbre Vieja straddles a ridge in the south of La Palma island and has erupted twice in the 20th century, first in 1949 then again in 1971. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább erősödik a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. Keddre virradóan megnyílt egy újabb kürtő a vulkanikus hegy oldalán, folytatódott a kisebb földrengések sorozata, már 106 hektárnyi területet borít láva, és már mintegy hatezer embert evakuáltak a veszélyeztetett területekről.
Vágólapra másolva!

Újabb lakosokat kellett kitelepíteni hétfő este La Palma szigetén, ahol vasárnap este tört ki a Cumbre Vieja vulkán - írja a Reuters. Sergio Rodriguez, La Palma polgármestere a TVE spanyol televíziónak azt mondta, hogy hétfő este a vulkán lejtőjének egy másik repedéséből is megindult egy lávafolyam, ezért kellett újabb embereket evakuálni.

A Cumbre Vieja vasárnap tört ki Forrás: AFP/Desiree Martin

A cikk szerint a sziget 80 ezer lakosa közül

eddig mintegy 6000 embernek kellett elhagyni az otthonát

a kitörés miatt. Halálos áldozatokról és sérültekről továbbra sem érkeztek jelentések. Az Európai Unió Kopernikusz veszélyhelyzet-kezelési Szolgálatának adatai szerint a láva eddig 103 hektárt borított be és 166 házat pusztított el.

A lávafolyam még nem érte el a tengert, pedig erre már hétfő este számítottak. Ha ez megtörténik, akkor

a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe,

és robbanások is bekövetkezhetnek. A vulkánkitörés még hetekig eltarthat.

A Cumbre Vieja vasárnap több száz méter magasba ontotta ki magából a lávát, amely erdőket borított el, és olvadt kőzetet lövellt az Atlanti-óceán irányába a sziget ritkán lakott területén át. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert a megelőző napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A sok kisebb földrengés között hétfő este volt egy 3,8-es erősségű is.

La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés: akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.