Megtalálhatták a neandervölgyi ember egyik utolsó rejtekhelyét

Homo sapiens
Az első modern emberek az utolsó nagy eljegesedés, a Würm-glaciális idején érhették el az amerikai kontinenst
Vágólapra másolva!
Egy mintegy 40 ezer éve homokkal lezárt barlangkamrát fedeztek fel szakemberek a gibraltári Vanguard-barlangban. A kutatók szerint mindez számos információt tárhat fel a környékbeli neandervölgyi emberekről.
Vágólapra másolva!

A Vanguard-barlang egy természetes tengeri barlang Gibraltár területén; a négy barlangból álló komplexum az UNESCO Világörökség része és a neandervölgyi ember utolsó, ismert élőhelyeinek egyike.

– mondta Clive Finlayson, a Gibraltári Nemzeti Múzeum igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – A neandervölgyi ember körülbelül 200 000 és 40 000 évvel ezelőtt élt Eurázsiában, és valószínűleg ezt a barlangot is használták.

Finlayson csapata akkor fedezte fel az üreges területet, amikor a múlt hónapban a barlangot tanulmányozta.

A neandervölgyiek mintegy 400 ezer éve jelentek meg Forrás: Mother Nature Network

Átmásztak rajta, majd azt találták, hogy az 13 méter hosszú, és a mennyezetéről kísérteties jégcsapokra hasonlító cseppkövek lógnak.

A kamra felszínén a kutatók hiúz, hiéna és fakó keselyű, valamint egy tengeri csiga maradványait találták, amelyeket valószínűleg egy neandervölgyi ember vihetett oda.

A tudósok most kíváncsian várják, hogy mit találnak, ha elkezdenek tovább ásni. Az egyik lehetőség szerint neandervölgyi temetkezéseket is felfedezhetnek.

– magyarázta Finlayson. – A fogat szorosan összekapcsolhatjuk a hiénák jelenlétével és gyanítjuk, hogy ezek a ragadozók vitték be a gyermeket a barlangba, aki valószínűleg meghalt.

A szakemberek már számos bizonyítékot fedeztek fel a neandervölgyiekkel kapcsolatban a barlangrendszerben, köztük egy faragványt, amely egy korai neandervölgyi alkotás lehetett.

Az eddigi eredmények emellett azt sugallják, hogy ez az emberféle a barlangrendszer közelében leölt néhány fókát, és ragadozó madarak tollait húzta ki, hogy díszként viselje és eszközként használja őket.

A tudósok azt feltételezik, hogy ez a barlangrendszer lehetett az egyik utolsó hely, ahol a neandervölgyiek a kihalásuk előtt éltek.