Tudor Erzsébet tanácsadójának híres „lélektükre” azték eredetű

John Dee
John Dee előadást tart Erzsébet királynőnek és kíséretének
Vágólapra másolva!
A 16. századi udvaronc John Dee, I. (Tudor) Erzsébet angol királynő tudományos tanácsadója élete nagy részét az alkímiának, a jóslásnak és az angyalidézésnek szentelte. Mélyen foglalkoztatta a varázslat és az okkultizmus, megpróbált szellemekkel kommunikálni, mégpedig egy csillogó obszidiánból készült, úgynevezett „szellemtükör" segítségével. Most John Dee híres tükrének új elemzése végre feltárta az eszköz eredetét, amely az Azték Birodalomba vezetett.
Vágólapra másolva!

Azok az obszidián tükrök, mint amilyent John Dee híres angol okkultista használt, az azték kultúrából ismertek, ám az eszközök eredetéről nem igazán maradtak feljegyzések. A most végzett geokémiai elemzés azonban lehetővé tette a kutatók számára, hogy igazolja: a tárgy a mai Mexikó területéről származó obszidiánból készült, nagy valószínűséggel aztékok nyerték ki az alapanyagot. Az Antiquity tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint

Dee valószínűleg azután szerezte meg a tükröt, miután azt Mexikóból Európába vitték.

John Dee előadást tart Erzsébet királynőnek és kíséretének Forrás: Wikimedia Commons/Henry Gillard Glindoni

Bár Dee maga Tudor Erzsébet tudományos tanácsadójaként szolgált az angol udvarban, érdeklődése a varázslatok és misztikum irányába is terjedt, és az úgynevezett „lélektükör" vagy más néven „szellemtükör" mellett más, az asztrológiával, a jóslással, az alkímiával, a matematikával és a „démoni mágia" feltárásával kapcsolatos tárgyak is birtokában voltak.

A tudós például azt állította, hogy az egyik ilyen tárgyat, egy lila kristályt, Uriel arkangyal adta neki,

a filozófus kő készítésével kapcsolatos utasításokkal együtt, ami egyfajta mitikus alkimista csodának számított az örök élet ajándékát ígérve.

Dee obszidián tükre jelenleg a londoni British Museum gyűjteményében található:

mindkét oldalán csiszolt, és szinte tökéletesen kör alakú, átmérője körülbelül 18,5 centiméter, vastagsága 13 milliméter, a súlya pedig körülbelül 882 gramm. A tükör tetején lévő ,perforált négyzet alakú fül körülbelül 33 milliméter hosszú, és fogantyúként szolgálhatott a tanulmány szerint.

– magyarázta Stuart Campbell, a tanulmány vezető szerzője, a Manchesteri Egyetem közel-keleti régészetének professzora a LiveScience online tudományos portálnak. – A 16. század hajnalán az azték emberek által készített obszidián tükrök sajátos kulturális kontextussal rendelkeztek, „az azték birodalomban nagyon specifikus kulturális jelentésekkel".

John Dee obszidián tükre ma a British Múzeumban található Forrás: British Múzeum

Hozzátette: az okkultista tükréhez hasonló tárgyak rajzai a Tepetlaoztoc Kódexben jelentek meg; a 16. századi azték képi kéziratot Tepetlaoztoc lakói készítették, és a New York-i Metropolitan Museum of Art szerint a spanyol hódítók túlzott adófizetési követeléseit és az őslakosokkal szembeni egyéb visszaéléseket ábrázolja.

Az aztékok az obszidián tükröket az a jövőbe tekintéshez és a vallási rituálékhoz használták.

Majd amikor a gyarmatosítók magukkal vitték őket Európába, azzal a gondolattal tették, hogy a tárgyak segítenek a jövőbe látni vagy más világokkal kapcsolatba lépni. Így miután Tudor Erzsébet tudományos tanácsadója megszerezte a tükrét, elkezdte azt varázslatos rituálékhoz használni, amellyel az „teljesen új jelentéskészleteket is nyert".