Az Egyesült Királyságban több mint ezer migránst fogtak el vagy mentettek ki a tengerből a hétvégén

Nagy Britannia, Határőrség, illegális migránsok, lélekvesztő
Az új tervezet értelmében sokkal szigorúbban kívánnak fellépni az illegális migránsokkal szemben Nagy Britanniában.
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a migrációs nyomás a La Manche csatornán, a hétvégén több mint ezer bevándorlót fogtak el vagy mentettek ki a tengerből a brit hatóságok. A francia belügyminiszter ugyanakkor sürgeti a briteket, hogy utalják át azt a több tízmillió eurót, amelyet a határvédelem elősegítésére ígértek. Nigel Farage brit politikus azt kifogásolja, hogy az önkéntes partimentő szolgálat végzi a brit parti őrség munkáját - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén péntektől vasárnapig 1115 migránst mentettek ki a tengerből vagy fogtak el a tengeren a brit hatóságok, a franciák pedig több mint 400 személy Angliába történő átjutását akadályozták meg.

Egyre nagyobb gond az illegális migráció a szigetországban Forrás:AP

Az actu.orange.fr nevű francia hírportál értesülései szerint a brit hatóságok pénteken 624, szombaton pedig 491 személyt mentettek ki a tengeren, mindannyian csónakon próbálták elérni a brit partokat. A lap arról is beszámol, hogy a brit belügyminisztérium információi alapján a francia hatóságok pénteken 300, szombaton pedig 114 fő Angliába jutását akadályozták meg.

A PA brit hírügynökség által összesített adatok szerint az év eleje óta több mint 17 ezer migránsnak sikerült csónakon átjutnia Angliába, ami rettentően magas szám, a 2020-as évben regisztrált illegális átkeléseknek több mint a kétszerese.

Az illegális migráció már jó ideje nagy feszültséget okoz Nagy-Britannia és Franciaország között, erről Priti Patel brit és Gérald Darmanin francia belügyminiszter az elmúlt időszakban több alkalommal is egyeztetett.

A hétvégén a Franciaország északi részén lévő Nord megye Loon-Plage nevű partmenti településére látogatott Gérald Darmanin, a francia belügyminiszter az Európai Unió és az Egyesült Királyság közti migrációs szerződés tárgyalását kérte, mielőbbi megállapodást sürgetve. Darmanin továbbá arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a korábban tett kötelezettségvállalását és utalja át azt a 62,7 millió eurót, amit korábban ígért a franciáknak a határvédelem támogatása érdekében.

- mondta beszédében a francia belügyminiszter.

Gérald Darmanin ugyanakkor a belga határvédelmet is górcső alá vette, elmondása alapján a Nord és Pas-de-Calais megyékbe érkező migránsok 50 százaléka Belgium felől érkezik Franciaországba, ezért szigorítják az ellenőrzéseket a határon és a főutakon, hozzátéve, hogy szeptemberben több mint 4000 főt tartóztattak le.

A francia hatóságok arra kérték a belga vezetést, hogy segítsenek be a tengerre szállt migránsok mentésébe, ezért Belgium a Koksijde légibázisról indított egy NH90-es a helikoptert, amely besegített a La Manche csatornán átkelni próbáló bevándorlóknak, miután egy csónak elsüllyedt a tengeren, 38 fővel a fedélzetén. A levif.be belga hírportál értesülései szerint mindenkit sikerült épségben kimenteni a vízből, közülük többeket súlyos hipotermiás állapotban szállítottak kórházba.

Az egyre növekvő migrációs hullámot figyelemmel követi Nigel Farage brit politikus is, aki rendszeresen beszámol a történésekről, legutóbb a Twitterre tett fel egy felvételt, melyen elmondása szerint egy tipikus nap eseményei láthatóak a brit partok mentén fekvő Kent városában, nevezetesen az, hogy a tengerről csónakon érkeznek a migránsok.

Farage elmondása alapján a Royal National Lifeboat Institution (RNLI) önkéntes partimentő szolgálat hajói hat alkalommal keltek útra a migránsok mentésére. A brit politikus szerint az önkéntesek végzik a brit parti őrség helyett a munkát, ám ezt már nem tudják sokáig folytatni, olyan nagy nyomás alatt vannak.