Megjelent az Ubuntu 21.10

ubuntu
Az Ubuntu 21.10 (Impish Indri) gyári háttérképe
Vágólapra másolva!
Az elvárható fejlesztéseket hozta a Linux-disztribúció őszi változata.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé vált a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb Linux-disztribúciójának legújabb főverziója, az Ubuntu 21.10 normál támogatású kiadásként 2022 júliusáig kap majd biztonsági frissítéseket. A rövid életciklus miatt az Ubuntu hosszan támogatott kiadására korábban már átváltottak számára jó hír, hogy a jövő áprilisban érkező utódja már LTS (long-term support) változat lesz, így fél év múlva ők is átállíthatják majd minden ízében naprakész szoftverekre a számítógépüket.

Az Ubuntu 21.10 (Impish Indri) gyári háttérképe Forrás: Canonical

Az Ubuntu 21.10 a mostanra megszokottnak megfelelően csak kisebb fejlesztéseket hoz: az 5.13-as Linux rendszermagnak köszönhetően bővült a támogatott hardverek köre, új gesztusokat tanultak a touchpadek, a GNOME 40 módosított munkaterületváltót és alkalmazásindítót hozott, a fájlkezelő képes kicsomagolni a jelszóval védett ZIP-eket, a zárt forráskódú NVIDIA grafikus meghajtót használók pedig átállhatnak a Wayland kijelzőszerver használatára.

Mindezek mellett a legújabb főverziókra frissültek a gyárilag elérhető alkalmazások, alapértelmezetté vált a Yaru grafikus téma, a tűzfal háttérszolgáltatást pedig az Nftables biztosítja.

Az Ubuntu 21.10 csak 64 bites kiadásban érhető el, a telepítőkészlete letölthető a hivatalos webhelyéről, továbbá az ORIGO Szoftverbázisról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!