A szegényebb nemzeteket klímaváltozásból származó emelkedő energia árak fogják sújtani

nagyfeszültségű transzformátor alállomás
Egy nagyfeszültségű transzformátor alállomás.
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás a globális energia költségek kis eséséhez fog vezetni a század végére, de sok közepes bevételű ország, ideértve Indiát is, emelkedő árakkal szembesül, mivel az emberek a hűtéshez légkondicionálókat fognak bekapcsolni, sugallja egy tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és kínai csapat kutatása ellentmond néhány múltbéli tanulmánynak, ami azt sugallta, hogy a magasabb energia kiadások a globális felmelegedés legnagyobb financiális kiadások egyike lesz.

„Az aktuális globális energia fogyasztás ára sokkal alacsonyabb, mint az emberek korábban gondolták. Az emberek minden tanulmánytól azt várják, hogy azt mondják a klímaváltozás rosszabb, mint várták, de a helyzet nem ez, mondja Solomon Hsiang a Kalifornia Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Azonban azt mondja, hogy a csapat másik lényeges ténymegállapítása a jövőbeli egyenlőtlen teher a különböző országok közt.

Ahelyett, hogy extrapolálnák egy ország energia használatát a globális képből, mint néhány korábbi tanulmány tette, Hsieng és kollégái 146 ország bevételi, hőmérsékleti és energia fogyasztási adatait gyűjtötték 1971-től 2010-ig. Ezt használva modellt készítettek arról, hogyan fog változni 24.000 földrajzi területen – mindegyik körülbelül Egyesült Államok nagyságú - az energia kiadás 2099-re két széles körben használt klímaforgatókönyv szerint.

Egy nagyfeszültségű transzformátor alál/lomás. Forrás: https://www.newscientist.com/article2293324-poorer-nations-will-be-hit-by-rising-energy-costs-from-climate-change/

Magas emisszió forgatókönyv esetén kis megtakarítás fog történni, ami 2099 globális GDP 0.17 százalékával ekvivalens. Alacsonyabb emisszió esetén - ez közelebb van ahhoz, amilyen úton a világ halad - mérsékeltebb esés lesz, egy szinten a 2099 GDP 0.08 százalékával. A mai nagy bevételű országok várhatóan a legtöbbet fognak megtakarítani, mivel az enyhébb telek csökkentik a fűtési szükségleteiket. Eközben, a közepes bevételű területek a trópusokon és szubtrópusokon, ideértve Kína, India, Indonézia és Mexikó részeit is, többet fognak költeni, a drámaian fokozott hűtéshez szükséges elektromos energia igények miatt. Sok alacsony bevételű ország várhatóan túl szegény lesz 2099-re, hogy több energiára költsenek.

Hsiang azt mondja, hogy amikor az elektromos infrastruktúra tervezésen kezdünk gondolkodni, bárkinek, aki alapvetően a térkép közepén van (trópusok, szubtrópusok) fel kell tennie a kérdést, hogy vajon meg tudnak e birkózni ezzel a klímaváltozás okozta extra igénnyel.

A tanulmány tesz néhány feltételezést, aminek megoldását függőben hagyja. Feltételezi, hogy a valódi energia árak évente 0.14 %-kal növekednek, amit az inflációval indokol és azzal, hogy az energia mix 2099-ben ugyanaz lesz, mint ma, inkább mintsem elmozdulna a fosszilis üzemanyagoktól, ahogyan azt az országok megfogadták.

Steve Pye az University College London professzora azt mondja, hogy az energia kiadások egészen másképp nézhetnek ki, ha a több szél- és napenergia irányába való elmozdulás csökkenti az elektromos árakat. Azt mondja elképzelhetjük, hogy az elektromosság rendkívül olcsó lehet 2100-ban és ezért a kiadások nem jelentenek akadályt az alacsonyabb bevételű csoportoknak.

(Forrás: New Scientist)